Självmedkänsla är medicin mot skam

Hej min vän. Jag har haft några intensiva veckor, både med inspelning av Gift vid första ögonkastet säsong 2 och med att ha en fin vecka hos vänner i Skåne. Därför har jag tappat lite fart på bloggen. Och vårt projekt med MBJ Sommar, med fokus på återhämtning och självmedkänsla. Hoppas att du har haft möjlighet att arbeta vidare på egen hand med mindfulnessövningarna som finns här på bloggen.

Vi fortsätter att arbeta mot större lugn, mer självmedkänsla och närvaro. Kom ihåg att ge dig själv minst fem minuter varje dag. Antingen genom yoga/mindfulness eller genom att skriva i din bok.

Skamkänslor
Det finns en känsla som vi människor har svårt att stå ut med. En medfödd känsla som ursprungligen hade en mycket viktig funktion. Den hjälpte dig att passa in i flocken eftersom du mådde dåligt när du gjorde fel eller var fel och flocken behövde du för din överlevnad. Jag pratar självklart om skam. Den där fruktansvärda känslan som får dig att vända bort huvudet och vilja gömma ansiktet i händerna. Känslan som får ett barn att gömma sig eller reagera med ilska eller hysterisk gråt. Den är så smärtsam eftersom den säger ”det är fel på mig”.

Skuld är inte lika hemsk som skam. Skuldkänslor känner du när du har gjort något tokigt, som sårat en annan människa eller inte ställt upp och hjälpt till som du lovade. Skuldkänslor är också jobbiga att känna, men de brukar försvinna om man gör något åt dem. Skuldkänslorna säger ”du har gjort fel.” Och det brukar man kunna rätta till.

Skammen växer i mörker
Skamkänslor går inte lika lätt att rätta till. De finns djupt inom oss och de pekar på sidor hos oss själva som bara är fel. ”Du är hopplös/lat/tjock/fel”. I skammens natur ligger också viljan att gömma, så därför pratar vi inte om det vi känner skam för. Vi gömmer det djupt inom oss. Men en sak med skam är att den växer när den göms undan i en mörk vrå inom oss. När vi gör allt för att gömma den för alla andra, så blir den större. Men när skam kommer ut i solen så spricker det som ett troll. När du berättar för någon om dina skamkänslor, så krymper de. När jag blev öppen och berättade om mina ätstörningar, så blev de plötsligt mycket mer lätthanterliga. Istället för när jag gömde dem inom mig och skämdes.

Skammen tar bort nyfikenheten och intresset. Istället för att försöka förstå dig själv, undersöka vad det var som hände och varför du gjorde som du gjorde vill vi gömma bort känslan så fort som möjligt. Kanske gömmer vi den obehagliga känslan bakom ilska, under offerkoftan eller så flyr vi ifrån den genom att tröstäta, dricka eller jobba hårdare och mer. Om vi vågar titta på vår egen skam, så blir vi mer genuina och närvarande i våra relationer. För då vågar vi leva och vara som vi egentligen är och inte som vi tror att vi borde vara.

Övning
Det är bra att öva sig på att känna på skammen utan att gömma sig. Det hjälper dig att acceptera dig själv som du är och du kan öva dig i att möta din skam med självmedkänsla. Ta fram din bok och skriv fritt utifrån dessa frågor.

Kan du minnas en skamkänsla du fick när du var barn? 

Kommer du ihåg hur du reagerade? (t.ex. med att gömma dig eller bli arg eller göra illa dig eller gråta)

Vad hade du behövt i det läget?

Om det kommer upp känslor under tiden du skriver – tillåt dig att känna och lägg händerna på hjärtat och önska dig själv kärlek,trygghet och frid (eller de orden du behöver just nu). Ett barn behöver ofta någon vuxen som sitter bredvid och hjälper barnet att stå ut med samkänslan. Barnet behöver bli omhållen, älskad trots fel och brister och någon att alltid kunna vända sig till när det känner skam. Att som vuxen öva sig i att ge sig själv självmedkänsla är att vara den personen för sig själv. Att tillåta sig ha fel och brister, att kunna känna acceptans trots skam och kunna trösta och hålla om sitt inre barn när det känns tungt.

1438839160619

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

3 kommentarer till “Självmedkänsla är medicin mot skam

  1. Så bra att du skriver om skam! Det är ett problem som de flesta av oss går och drar på och som ställer till det i alla mänskliga relationer. Och självmedkänsla är självklart en bra medicin mot skam, men det blir lite av ett moment 22; lider man av skam har man väldigt svårt att känna medkänsla med sig själv.

  2. Du har helt rätt Piedra, det ligger i skammens natur att inte kunna känns medkänsla med sig själv. Du upplever att det är fel på dig och det finns ingen förståelse eller värme i den tanken.
    Men att börja titta på sin egen skam. Att sakta öva sig i självmedkänsla är en väg ut ur skammens fängelse.

  3. Skam är värre än skuld fick jag veta när jag gick i terapi Jag fick stryk av pappa och drog sjölv ner byxorna för att jag snabbare skulle bli fri Det satte djupa skuldkänslor av att det vsr mitt eget fel Har bearbetat det för många år sen och är fri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.