Min egen fråga gjorde mig svarslös

Jag lever i en spännande tid just nu. Jag går nämligen min egen kurs. Tillsammans med tjugo kvinnor utforskar vi våra tankar, känslor och beteende med hjälp av ACT. Till min resa har jag gjort en liten anteckningsbok där jag gör övningar och fångar ned mina tankar. Den är lagom stor att få plats i väskan så jag snabbt kan plocka fram den när jag behöver skriva av mig eller se tillbaka på det jag kommit fram till. IMG_20151029_144500För vad som är en slående insikt är hur viktigt det är med att svara på ett ”varför” då och då. Varför jagar jag efter vissa saker? Hur kommer det sig att jag behöver fly ifrån vissa känslor? Vad var det som hände just nu?

Till exempel har jag under många år varit frustrerad över svårigheten att kunna ha normala saker när man är egenföretagare – som en ledig helg, semester och möjligheten att kunna vila när man är sjuk. Min lösning på det är att tjäna mer pengar så jag har råd med semester. Men om jag ska tjäna mer, då måste jag jobba mer. Och utan att ifrågasätta så jobbar jag på som ett stressat troll och tänker hela tiden ”bara jag gjort färdigt det där projektet kommer jag ha råd att ta ledigt”. I arbetet med ACT dök plötsligt frågan upp ”Om du får mer pengar så du har råd med fritid – vad ska du göra av den fritiden?”. BOOM. En fråga som gjorde mig svarslös. För när jag är ledig, brukar jag fokusera på vilket projekt jag ska satsa på härnäst. Eller blogga. Eller skriva på en ny utbildning. Eller ta bilder till Instagram. Vad vill jag göra på min Fri-tid?

Frågan gjorde min blick dimmig av tårar. Jag var tvungen att tända ett ljus, sätta mig ned och andas med min lilla bok framför mig. Men efter en stund kom min längtan fram. Längtan efter att resa, efter att spendera ledig tid med dem jag älskar och de som ger mig energi. Längtan efter att få bli kreativ igen och ta fram pärlor eller penslar. Att få planera en weekend i Köpenhamn eller på ett SPA. Gå på teater, utställningar och utbildningar. Att få köpa mig tid så jag kan skriva ned boken som bor i min hjärna. Pengarna handlade plötsligt inte om att köpa större lägenhet, bil och fina kläder. Det handlade om det som är viktigt i livet.

Och när jag hade det som är viktigt i livet nedskrivet, insåg jag att det är där jag ska börja. Att varje dag leva så jag gör något som är värdefullt för mig – något som inte har med jobb att göra. Visst blir jag rik en dag – tills dess blir jag rik på upplevelser och fri-tid. IMG_20151031_101427

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

6 kommentarer till “Min egen fråga gjorde mig svarslös

 1. Kloka tankar! Vad är det för kurs?

 2. Tack Anna!
  Jag håller en webbkurs under hösten i ACT, med fokus på viktminskning genom beteendeförändring.
  http://www.mariahelander.se/?p=8389

  Med värme
  /Maria

 3. Ja att våga fråga varför är klokt. Och dessa pengar som styr allt tycker jag. Jag hoppas kunna avsluta mitt nuvarande jobb för jag har frågat mig mår jag bra på jobbet svaret är: Nej. Nu finns en halvtidstjänst i sikte ( inte fått den än) vilket skulle betyda mindre pengar, men jag skulle må bättre. Och till våren ska jag satsa på att blir bl.a. PT. Som sagt för mig handlar det inte heller om materiella ting utan att bli rik i sig själv. Är jag rädd svar Ja, jag har ingen aning om vad som kommer hända.

 4. Känner så väl igen det! Bekanta som är anställda frågar när jag ska ha semester- vadå semester? Eller tycker att det ska bli så skönt när helgen kommer- varför då, det är väl ingen skillnad mot en vardag?
  Det är nog hög tid att jag ställer mig samma fråga! 😉

 5. Det är så viktigt att stanna upp och lyssna på sig själv ibland! Tysta retreater är allra bäst för det, tycker jag.

 6. Men snälla Maria!!!
  Jag hoppas du skrev detta bara för att ”vi som läser” ska känna igen oss i detta.
  Gå inte och vänta på ”pengarna” Dom flesta av oss som läser din blogg har råd att njuta av tillvaron, bry sig om sig själv och unna sig att göra trevliga saker med vänner och anhöriga. Livet är inte bara arbete även om det också kan vara trevligt. Det är ingen som tackar dig när du blir sjuk av stress. Det du lär ut till andra gäller även dig själv!
  Sköt om dig finaste Maria!!!
  Kram Susanne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *