Egenmjölksyrade grönsaker – gott för mage och gom!

För någon vecka sedan fick jag smaka min svägerskas egengjorda mjölksyrade grönsaker. Krispiga och milda i smaken, gudomligt goda. Eftersom jag i alla tider har hört hur enormt svårt det är att göra egna mjölksyrade grönsaker och att man måste ha speciella keramikkärl blev jag grymt imponerad. Men sen kom sanningen fram, hon berätta att det är hur lätt som helst!

Fem dagar senare kunde jag njuta av mina egna mjölksyrade grönsaker.

Från början var syran ett sätt att förvara grönsaker, eftersom den håller mycket längre. Men vad vi vet idag är att de bakterier som bildas är samma goda bakterier du redan har i kroppen och som magen mår bra av. Förr åt vi mycket surkål, men det försvann samtidigt som frysboxen och kylskåpet kom. Så numera för att få en bra mage så finns det tabletter att köpa med probiotika eller särskilda yoghurtsorter där man tillsätter olika former av nyttiga bakterier. Eller så kan vi äta mjölksyrade grönsaker för att hålla magen och immunförsvaret i trim. Syran kan hjälpa dig att dig att få bättre matsmältning, se till att få mag- och tarminnehållet basiskt och många upplever att det hjälper vid smärta, gaser, svullnad, diarré och hård mage. Kanske värt att prova?

Du kan mjölksyra alla olika kålsorter, morötter, lök och jag har även provat ingefära vilket var supergott. Jag ger dig inget mått på hur mycket du ska använda, du bestämmer själv hur mycket du gör. Likadant hur du vill krydda. Kummin, lagerblad, gurkmeja, riven ingefära eller senapsfrön är gott som krydda. Du behöver en glasburk med tätningsring, jag köpte mina burkar på Lagerhause för en billig penning. Diska ur burken ordentligt och torka, tvätta händerna noga, sen är det bara att sätta igång.

1. Ansa och strimla dina grönsaker fint. Jag använde en matberedare.

2. Blanda grönsakerna var för sig med en nypa salt som hjälper till att dra vätskan ur grönsakerna.

3. Pressa och stöt grönsakerna så att vätskan pressas ut. En mortelstöt, slev, botten på en flaska eller knytnäve funkar bra. Vätskan som bildas ska inte hällas av.

4. Om du vill ha kryddor är det dags att vända ned dem. Vänd ner kryddorna och pressa ner grönsakerna i burkar. Grönsakerna ska vara hårt packade.  Du kan blanda grönsakerna om du vill, lägga dem snyggt i olika lager i samma burk eller låta dem vara i olika burkar – du bestämmer fritt. Sätt på locket.

5. Låt stå mörkt i rumstemperatur (20–22 grader) i ca en vecka.  Det kan pysa ut lite vätska, så ställ burken i en långpanna eller ha en plastpåse runt den. Kontrollera vätskenivån och lukten efter 3–4 dagar. Om den är frisk och syrlig har syrningen kommit igång. Efter 5–7 dagar bör grönsakerna ha fått tillräckligt mycket syra. Ställ burkarna att mogna i kylen. Nu avstannar syrningen och aromer utvecklas. Jag började äta av grönsakerna direkt efter 5 dagar, men om du kan hålla dig så kan du vänta i  4–6 veckor innan processen är helt klar. Grönsakerna håller minst 6 månader i kyl.IMG_20160323_133954

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *