Den billigaste, enklaste och effektivaste vägen till glädje.

Vart vi än vänder oss i vår värld så uppmanas vi till att vilja ha mer. En bättre telefon, snyggare kläder, ny dator, det senaste, det bästa, det snabbaste. Vilket hets. Ingenstans blir du uppmanad att se dig omkring på det du har och känna dig glad över det du har. Det nya du skaffar dig ger ett tillfälligt rus och en glädjekick, som ganska snart går över till en längtan efter något annat.

Forskarparet Michael McCollough och Robert Emmos, bestämde sig för att vända på hetsen efter nya saker i vårt samhälle och undersöka om man kan träna upp en glädje i det vi redan har. De valde ut hundratals människor och delade in dem i tre grupper, som de under en sexmånaders period regelbundet intervjuade. Människorna delades in i tre grupper, där en grupp fick i uppgift att varje dag notera stressade situationer som de hade upplevt, den andra gruppen skulle skriva ned saker som hade påverkat dem under dagen och den tredje gruppen fick anteckna det de hade känt sig tacksamma över.

Ganska snart började det hända saker i grupperna. De som skulle notera stressande händelser, upplevde sig mer stressade och kände av en otrivsel på jobbet och hemma. Gruppen som skulle koncentrera sig på tacksamhet visade sig plötsligt bli mer alerta, entusiastiska och beslutsamma och empatiska. Efter ännu ett litet tag började tacksamhetsgruppen redovisa att de sov bättre, motionerade mer och upplevde sig friskare. Forskarparet blev förbryllade över den starka påverkan tacksamheten hade på dessa människor och man började fundera över om dessa människor hade mer att vara tacksamma över. Men när de fick redovisa vad de hade noterat kunde det vara saker som ”Att jag vaknade i morse” eller ”Mina vänners generositet” eller ”att jag kan lyssna på min favoritmusik när jag vill” eller ”att jag har någonstans att bo”.

Så forskarna konstaterade att tacksamhet gör oss gott. Ju mer vi tackar desto mer upptäcker vi att vi har att vara tacksamma över. Och vet du vad – tacksamhet är tydligen smittsamt. Forskningen visade även att tacksamhetsgruppen hade börjat instruera sina vänner och bekanta om hur man ökar sin tacksamhet. Så om vi delar med oss – kan det sprida sig hur långt som helst.

Skriv ut bilden här nedan eller skriv TACK! på en postit-lapp där du kan se den under dagen.
Varje gång dina ögon faller på bilden, tänk på något i ditt liv du är tacksam över.
Upptäck vad tacksamheten gör med dig.
Sprid tacksamheten vidare!

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

6 kommentarer till “Den billigaste, enklaste och effektivaste vägen till glädje.

 1. Återigen stort tack för ett tänkvärt och bra inlägg!! Det är så lätt att missfokusera eftersom vi hela tiden leds till just det – missfokuset.

  Tack för svaret i min blogg, jag tycker själv att det är viktigt att använda sig av sina erfarenhet till något positivt. Visst har mina ätstörningar ätit upp halva mitt liv men samtidigt är det som jag tidigare nämnt det bästa som hänt. För jag kan med mina erfarenheter därmed belysa det viktiga, inte fastna i ingenmanslandet av frisk ätstördhet, jag kan hjälpa mina barn att fokusera rätt i framtiden och jag har alla verktygen att upptäcka negativa beteenden och kunskapen att attackera dem.

  Så inget ont som inte har något gott med sig! Erfarenheter ska utnyttjas positivt <3

  Kramar Hanna som önskar dig, er, en trevlig vårig helg!

 2. Tänkvärt och klokt. Själv odlar jag tacksamhet och acceptans. jag önskar dig en trevlig helg! Zinnia

 3. så intressant och givande. Tack. Ha en skön fredag. kram

 4. TACK till dig för att du sprider detta vidare! Jag skriver tacksamhetsdagbok och barnen har oxå varsin bok som de skriver i :-). det är underbart att ibland sitta vid lite kvällsthé och berätta vad vi skrivit i våra resp böcker för varandra. Kram!

 5. Härligt att läsa din blogg och den här dagens alla responser. Bortsett från allt tokigt så har vi så fantastiskt mycket bra att vara tacksamma över!
  Tacksamhetsbok med barnen låter så fint! Ha en skön Helg!
  Kram 🙂

 6. bra text och tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *