Kategoriarkiv: Livsglädje

Starkare än för 11 år sedan

”Om du är starkare när du går ur en relation än vad du var när du gick in i den, då vet du att det var en bra relation” sa han under vår första dejt för 11 år sedan.  Nu har han och jag har valt att gå skilda vägar. Starkare och klokare än vad vi var då.

Han är min bästa vän och den människa jag har delat en fjärdedel av mitt liv tillsammans med. Det finns igen osämja mellan oss och jag är tacksam över att få ha varit en del av honom och hans familjs liv. Vi lämnar inte ljusa minnen bakom oss, vi bär dem med oss.

Men självklart är det tungt, förbannat tungt, eftersom vi trodde att vi var livskamrater. Vi planerade en framtid tillsammans och investerade i varandra. Det gör ont att skiljas och att inte längre vara den människa som jag var som hans livskamrat. Jag befinner mig just nu på landet och njuter av den läkningen som närvaron här erbjuder.  Och det får ta tid att komma tillbaka till full kraft.

Så tack för ditt tålamod med min frånvaro. Jag har behövt tid för att möta sorgen och bygga upp mig själv igen. Jag är på väg tillbaka och känner mig starkare och klokare än någonsin.

Faktum är att jag har haft otrolig nytta av att arbeta med mitt bästa jag. Varje dag har jag rutiner som har med min hälsa att göra – äta rätt saker, röra på mig, yoga och träna mitt knä. Det är otroligt skönt att luta sig mot, när saker och ting omkring en känns osäkert.

Till mina klienter vill jag säga att mitt arbete kommer att fortsätta som planerat i höst. För dig som följer mig här, så kommer jag fortsätta att blogga och lägga ut mindfulness. Jag ser fram mot att möta dig här och vi har en spännande tid framför oss.

Tack för att du läser min blogg.

 

Tacksamhet är min superkraft

Imorgon är det äntligen dags. Då hoppas jag att det är början på min väg tillbaka till ett starkt och friskt knä. Klockan 7:30 checkar jag in på sjukhuset för att förberedas för operation. Jag kommer att sövas för att de ska plocka bort den delen av menisken som är trasig. Och det kommer att ta bort värk och svullnad så jag äntligen efter lite uppbyggande sjukgymnastik och rehabilitering kan börja springa igen. I augusti önskar jag att jag är så stark att jag kan vandra. I november vill jag vara så frisk att jag kan springa Kullamannen (en halvmara i uppförsbacke). Fem månader med svullet och värkande knä är snart över.

Men om jag ska vara ärlig är jag så nervös. Jag blir kallsvettig av sjukhus och tanken på att sövas gör mig illamående och svimfärdig. Jag har aldrig tidigare opererats. Men jag vill bli frisk och stark igen och då finns det ingen annan väg.

När nervositeten slår till, tar jag till min superpower – tacksamhet. Det finns ingenting som inte jagar bort oro och ångest lika bra som tacksamhet. Att räkna upp saker jag känner tacksamhet över skingrar oro och hjälper mig att stanna i nuet. Det finns inte lika mycket plats för rädsla när du känner dig tacksam. Prova själv nästa gång du oroar dig.

Och även om det är vansinnigt irriterande att ha ont i knät (man använder ju knäna så fort man rör sig), så har jag lärt mig oerhört mycket på vägen. Som att människor är fantastiska på att ställa upp. Mina syskonbarn kommer och hjälper mig med disk och att laga mat, en kär vän kommer hela vägen hit för att ta hundarna på långpromenad och igår kväll sa en annan kär vän att hon tänkte skjutsa mig till sjukhuset. Den tacksamheten är magisk.

Håll gärna en tumme eller skicka en tanke till mig imorgon där jag ligger och räknar upp tacksamheter.

Tack för att du läser min blogg. 

Skrivarstuga på landet

Äntligen landar jag åter på landet. Det är så underbart att vara här under våren, när allt byter färg från brunt till grönt. Egentligen skulle jag ha varit i Ängelholm just nu och haft kurs med Anna Hallén, men den blev hastigt inställd och jag fick oväntad ledighet i fem dagar. Då beslöt jag att åka till landet för att möta våren. Så länge nu har jag velat få några dagar över till att bara skriva. Jag har många tankar att samla ihop och planerar att skriva ett nytt bokmanus. Det kommer att bli en ny självhjälpsbok och jag ser så mycket fram mot att sätta tänderna i det. Min kreativitet flödar när jag kommer hit till landet och Dalälven flyter lugn, svart och trygg utanför mitt fönster.

Som sällskap har jag med mig mina två terapeuthundar Lizzy och Selma. Jag kommer att ha det riktigt bra.

Ängelholm blir det istället nästa helg, då jag har förmånen att få föreläsa för ett nytt gäng blivande Livsstilskonsulter på Anna Halléns Livsstilsgård. Det brukar bli otroligt spännande dagar, då vi pratar ätstörningar och ACT-verktyg. Men nu tillbaka till skrivarstugan. IMG_20160420_084246

DSC00294DSC00289DSC00283DSC00303DSC00300

I naturen finner vi ro

I fredags och lördags var jag och en av mina fina brorsdöttrar Susanna på vandring. Vi packade tält, sovsäck och utrustning för två dagar och gav oss ut på Sörmlandsleden. En helt fantastiskt led, som är bra underhållen. Där det fanns vinskydd fanns det till och med ordentligt med vet och ett fräscht utedass.

Jag älskar verkligen denna form av avkoppling. Även om kroppen får jobba och vi var ganska möra efter drygt fyra mil, så får tankarna vara fria och stressen rinner av oss. Du vet väl om det att det bästa sättet att bli av med stress är just genom att vistas i vår älskade natur.
PICT_20150529_212153Här har vi äntligen kommit fram på vår tur och lagar vår middag. Klockan är 21.00, men det är fortfarande ljust som på dagen. Underbart att laga sin mat på ett litet gasolkök, det smakar som godast i naturen.

DSC_001025 kilo på ryggen! Det som väger mest är vattnet. Men du behöver ordentligt med vatten för att må bra hela vägen. Varma sommardagar brukar vi räkna med 3 liter per person och dag.

DSC_0013 (1)Vi har världens bästa tält. Lätt, regnsäkert och smidigt att sätta upp. Man klarar även att sätta upp det när man är trött. DSC_0011Finaste Sanna. Vilken tur jag har att jag har en brorsdotter som vill umgås med sin faster. Det är en sann lyx. PICT_20150529_220718Vår kvällsutsikt. Fast vi var rätt stela i benen när vi satt på varsin sten och njöt av lugnet och friden.PICT_20150530_072727Frukost smakar som bäst i naturen. Kaffe, ägg och makrill. Det står man sig länge på.

Vill du ha packhjälp? Här finns en toppenbra lista på saker att tänka på att ha med. Packlista vandring

 

Vad är din drivkraft?

Vi slår upp tidningen och läser om alla farligheter som kan drabba oss, sjukdomar vi kan få, öden som kan hemsöka oss och våra nära och kära, saker vi måste passa oss för, undvika och vara oroliga över. Vi gör så gott vi kan och försöker äta nyttigt, röra på oss och se oss för innan vi går över gatan. Men vi är människor, så ibland slinker det ned transfetter i magen eller att vi är tvungna att ta oss hem ensamma en mörk kväll, fast vi vet att det kan vara lite farligt. Det är helt i sin ordning att undvika farligheter och göra sitt bästa för att lyda forskares råd, eller mammas rekommendationer. Men ibland kan det vara hälsosamt att fundera över – har rädslan smittat ned även andra områden i ditt liv? När det kommer till arbetet till exempel – är du orolig att förlora jobbet, vad kollegorna ska säga eller vad den nya projektet kommer att innebära? Eller när det kommer till ditt nätverk – hindrar du dig från att uppfylla dina drömmar, säga vad du tycker eller oroar du dig över vad grannarna ska säga? Vad är det som driver dig? Är det din rädsla eller är det din nyfikenhet?

Att drivas av sin nyfikenhet handlar om att ha lust och upptäckarglädje. Du undrar vad som finns bakom nästa hörn och du vill gärna ta reda på vad det nya projektet på jobbet och din spännande dröm kommer att innebära. Att vara rädd och orolig beror ofta på negativa förväntningar, medan nyfikenheten lämnar ett oskrivet blad. 

Det är spännande att stanna upp då och då och fundera över vad det är som driver oss. Är det min oro eller är det min nyfikenhet. Kan du plocka fram din upptäckarglädje, det undrande barnet, den vetgiriga forskaren inom dig? Upptäck, överraskas och var frågvis. I varje liten stund finns det möjlighet att lära sig något nytt, om du tillåter det och släpper taget om kraven. Att vara nyfiken är spännande. Om vetenskapsmännen hade drivits av sin oro istället för sin nyfikenhet – hade vi inte haft mycket ny kunskap i vår värld. Du är en forskare och vetenskapsman i ditt eget liv. Vad driver din vetenskapsman inom dig?

1420618931632

Fem steg till att fylla vardagen med glädje och energi

Titta på din kalender. Hur många av de sakerna du har skrivit upp gör dig glad och fyller på med energi? Absolut – du behöver jobba för att kunna betala din hyra och dina lån. Självklart – du behöver laga mat, tvätta och hålla rent. Men titta en gång till. Vad händer med den tiden som finns kvar? Finns det möjlighet för dig att plocka in något som får dig att le?

Jag brukar ge rådet att markera dina olika saker i kalendern med olika färger. Det som tar energi får en färg, som jobbiga arbetsmöten, tråkiga rapporter, stressande projekt. Och det som du tycker är roligt och ger dig energi får en annan färg, som vissa projekt jobbet, mindfulnesskursen, umgås med väninnan, mys med barnen. När veckan är slut ser du över din kalendern – vilken färg dominerar? Om den som tar energi är starkast, behöver du nästa vecka fokusera på att fylla på.

Livet ska inte vara en kamp. Livet ska vara en glädje. Hur mycket av din tid lägger du på att oroa dig, fundera över mål som du misslyckats med, hur tråkig, tjock eller icke framgångsrik du är? Tänk om du istället fokuserade din energi på allt fint i ditt liv.

  1. Skaffa dig en liten bok och skriv ned det som du är tacksam över
  2. Vilka tre saker är viktigast i ditt liv? Vänner, familj, intresse, hälsa? Ge dessa tre saker lite av din tid varje vecka.
  3. Boka ett utvecklingssamtal med dig själv och fundera över var du är på väg. Behöver du prioritera om din tid, så du kan göra mer av det som gör dig glad.
  4. Ta hand om det som gnager inom dig. Gör upp med vännen du är ledsen på, ring det där jobbiga samtalet eller städa ur garaget – annars tar det av din energi och vardagsglädje.
  5. Ta för vana att säga eller göra något av kärlek till dina nära, även om du är irriterad eller tycker att du har fått för lite omsorg på sista tiden. Ge, överraska, uppvakta, krama, smickra – det ger dig lika mycket tillbaka.

1425533753039

Tröttheten som kommer ur vinterblues

En dag lägger du märket till att det var länge sedan du skrattade. Tröttheten känns som en tung kappa, omöjlig att hänga av sig hur mycket du än sover.  Livet är vemodigt och det enda som piggar upp är kanelbullen vid eftermiddagskaffet.
Du har drabbats av vinterblusen.

För en vecka sedan skrev jag om vikten att ta tröttheten på allvar. Det är ett viktigt ämne som handikappar många, så jag vill fortsätta att skriva om tröttheten. Jag skrev om vikten av att vila. Men vissa tröttheter kan man inte vila sig ifrån.

När något är trasigt i kroppen tar du hand om de och går till läkare. Vad gör du när du är trött och det värker i hjärtat? Du kanske öppnar kylskåpet, pillerburken, plånboken eller vinflaskan? Dämpar och dövar det som gör ont med lite choklad eller genom att shoppa en ny mobil. Om du gjorde samma sak när det värkte i en tand, skulle du snart vara tvungen att betala för en dyr rotfyllning. Du vill inte känna dig trött och deppig, men du vet inte riktigt hur du ska ta dig ur det.

Sockerlängtan
Att äta för att trösta, pigga upp eller lugna ned oss själva är något de flesta av oss gör. Socker och alkohol har en förmåga att kicka igång belöningssystemet i hjärnan och frisätta lyckohormoner. Den glädjen är ganska kortvarig och snart plågas vi istället av dåligt samvete och ett fallande blodsocker. Stress och brist på dagsljus kan göra att vi får ett underskott på hormonet serotonin vilket bidrar till nedstämdhet, oro och sug efter snabba kolhydrater.

Det finns många saker du kan göra på egen hand när du känner dig vinterdeppig. Det går att stoppa den nedåtgående spiralen och hjälpa kroppen att tillverka eget serotonin innan depressionen blir ett faktum.  Men kom ihåg att det är viktigt att be om hjälp om du inte orkar ta dig ur vinterbluesen på egen hand.

Mota mörkret med DARK
Många nordbor vill helst av allt dra en filt över huvudet när mörkret kommer och inte titta fram igen förrän vitsipporna blommar. Vad du ska göra för att må bättre är precis tvärtom. Genom en enkel formel – DARK, hittar du tillbaka till ditt gamla jag. Dagsljus – Aktivitet – Rörelse – Kost. Det handlar om små steg varje dag för att må lite bättre på sikt.
Dagsljuset, minst 20 minuter varje dag är nödvändigt för ditt välbefinnande. Om du inte kommer ut på grund av ditt arbete kanske en ljuslampa är en bra investering.
Aktiviteter, att bryta ett mönster och göra det du tyckte om innan du blev nedstämd, hjälper till att locka fram glädjen.
Rörelse, du behöver inte prestera på gymmet eller i motionsspåret, men du behöver röra på dig. Gå, dansa, yoga, vad du tycker om, en stund varje dag.
Kost, ät tre bra mål mat om dagen och ge kroppen näring som byggstenar till att bygga upp ditt välbefinnande igen och hjälp till dig att stå emot känslosuget.

Att följa mina råd när du har tappat lust och ork kan kännas som att bestiga ett såpat berg, men den energiinvesteringen det tar kommer du snart att få igen. Kom ihåg att vara snäll mot dig själv och ta hand om det som värker istället för att döva och dämpa. Du förtjänar att må bra.

vinterblues

Välkommen tillbaka – älskade kropp

Just nu har jag semester. Därför blir det lite färre blogginlägg. Istället njuter jag av dagar som inte innehåller några som helst måsten. Och när alla måsten försvinner som kommer alla ”vill” fram och får ta över dagen. Då kan dagen bli som idag, en massa tevespel halva dagen. Jag satt i min gosiga morgonrock som jag fick i julklapp och drack te och spelade medan brasan sprakade och höll oss varma. Vilket lyx.

drake

För exakt en vecka sedan var jag äntligen hos tandläkaren och rensade tanden som blev inflammerad i början på sommaren. Första dagen på min sommarsemester fick jag fruktansvärd tandvärk och då visade sig det att både tand och käkben var inflammerad. Tandläkaren gjorde då ett akut ingrepp och jag fick penicillin, sedan dess har jag väntat på att få tanden rotfylld. Obehagligt nog har käkens inflammation bråkat med resten av mitt immunförsvar och jag har känt mig trött och haft ledvärk hela sommaren och hösten. I slutet på oktober fick jag på egen hand lite bukt med käken genom att aktivt arbeta med inflammationshämmande produkter. Men under julveckan har orken på allvar kommit tillbaka. Äntligen känner jag igen kroppen! Jag är full av energi och styrka, igår sprang jag 16 kilometer i – 12 grader och mådde som en prinsessa. Idag har jag yogat och kroppen svarade utan värk och stelhet. En sådan enorm glädje! Du uppskattar aldrig så mycket din hälsa som när den har varit förlorad.

16km

yoga

Det var några glada rader från vårt landställe vid Dalälven. Hoppas du har det gott nu de dagar som är kvar av 2014.

dalälven

 

Glad på jobbet?

Tillhör du den gruppen som utbrister “Äntligen måndag!” och med ett lyckligt kliv stiger ur sängen för att du vet att en härlig dag och en underbar vecka på arbetet väntar dig? Jag har en känsla av att de flesta av oss upplever att vi spenderar alldeles för mycket tid på arbetet och snarare hojtar “Äntligen fredag!” när vi vet att vi bara har några små timmar kvar till helgen och ledigheten. Nu är det i alla fall mitt i veckan och jag vill prata om arbetsglädje.

Ibland är vi tvingade att stanna kvar i en situation eller ett arbete som vi inte riktigt kan råda över. Knepet då mina vänner är att inte sträva efter att stå ut – utan att sträva efter att hitta det som är bra, det som är roligt. Då kan vi hitta glädje och lust igen.

1. Pröva att göra något nytt eller en gammal arbetsuppgift på ett nytt sätt.
2. Gör bara en sak i taget. Stäng ned alla andra program på datorn eller stäng din dörr till kontoret.
3. Innan du börjar en arbetsuppgift tänk ut tre saker som gör dig tacksam med just det arbetsuppgiften “Jag är tacksam att den går så fort att göra, att den är tillsammans med min trevliga kollega och att just jag för göra den eftersom jag är snabb och bra på just det här.”
4. Sprid glädje omkring dig genom att ge alla dina kollegor ett vänligt ord eller en uppriktig komplimang.
5. Gör ingenting i två minuter då och då under dagen. Klicka bara på länken, luta dig tillbaka, lyssna och blunda.
6. Ta kontroll över tiden genom dessa enkla knep.

Arbetsfrid ger arbetsglädje. Stå inte ut – hitta glädjen i ditt arbete.

arbetsfrid

 

Dröm stort, dröm litet, dröm barnsligt och fåfängt

För någon vecka sedan började jag att beskriva mina tio budord. Mina rättesnören som påminner mig om mitt bästa jag och hjälper mig i stunder av oro, tvekan och när jag mår dåligt. Mitt fjärde budord som jag ofta påminner mig om är:

Var rädd om dina drömmar
Dina drömmar och dina mål är din livsnerv, det som driver dig framåt och hjälper dig att hålla riktningen i livet. Hur barnsliga och fåfänga de än är, så säger det något om dig och det du brinner för.

Jag har alltid årets drömmar nedskrivna på en lapp nära min arbetsplats, så jag ofta kan påminna mig om vart jag är på väg. Sedan har jag en övergripande dröm som kommer att ta längre tid – men den är min kompass. Mina närmaste vet om min övergripande dröm och det är viktigt för ibland fattar jag impulsiva beslut som kan ta mig bort ifrån drömmen, då finns de där och kan påminna mig om vart jag är på väg.

Vad är din dröm? Sparar du dina drömmar nedskriven eller bevarar du dem i hjärtat? Ta fram dem då och då och fråga dig själv vad du kan göra idag för att komma ett steg närmare.

drömmenFörsta budordet – din historia skapar inte din framtid.
Andra budordet – förlåt dig själv och andra
Tredje budordet – andas medvetet