Tecken på att tarmen läker

Jag började arbeta på att läka min tarm i början av året. Jag mådde i det stora hela bra, lite bråkig mage ibland och kände av min autoimmuna sjukdom Sjögrens syndrom endast genom torra ögon och mun. Där hade jag kunnat stanna, för att det är sju tusen gånger bättre än hur jag mådde mellan 16 och 30 år, med ständig ledvärk, trötthet och stelhet. Men genom att leva sunt, med mindre gluten och raffinerat socker, mindre omega 6 och yoga och träning, fick jag bort tröttheten och värken. Vilken vinst för livet! Jag är fri från min reumatiska sjukdom. Trodde jag.

Började tarmläkningen med att helt utesluta gluten, dagligt intag av mjölksyrabakterier (tarmens bästa vän), öka dosen omega 3 (minskar inflammation), en citronshot varje morgon (basiskt och hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter) och de välgörande lerkapslarna. Tänkte att jag kanske kunde bli lite bättre i muntorrheten.

Föga visste jag att sjukdomen bara låg latent i min kropp. För oj, vad den har blossat upp igen. Lederna värker som de inte gjort på massor med år, stel som en pinne när jag ska byta ställning och trött. Ögonen är torra och ansträngda och det är svårt att svälja. Det känns nästan som jag har influensan.

Min kropp håller på att läka och då skapas en kris. Helt plötsligt får kroppen fokus på att laga tarmen och då ersätts gamla vävnader med nya. Samtidigt frigörs det en massa slaggprodukter och gifter från de gamla cellerna, som kroppen inte hinner att hantera. Då ökar symptom, det som man kallar för läkningskris. Det kommer snart att gå över, men det är här många ger upp och tänker – äsch det hjälper ju inte. Det är viktigt att komma ihåg att det verkliga resultatet av det jag gör nu kommer inte att märkas förrän efter tre månader och sedan efter ytterligare tre månader är börjar tarmen bli läkt.

Så hej då eländiga sjukdom och välkommen mitt bästa jag! Jag ser fram mot att möta dig i sommar!

Men för att hjälpa kroppen lite extra med inflammationen, dricker jag massor med ingefära i både kallt och varmt vatten just nu. 

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

3 kommentarer till “Tecken på att tarmen läker

  1. Vad jobbit det låter, och att sjukdomen dessutom kan ligga latent. Hoppas du snart känner dig starkare.

  2. Menar du verkligen ” baskiskt” när du skriver om citronshot? Väl kämpat och lycka till!

  3. Spännande att du säger att tarmen tar 6 mån att läka. Jag har hållt på i 3 mån o börjar misströsta. Samma symptom som du. Har ingen diagnos, men läkare misstänker Sjögrens. Kör du enl Gaps eller. AIP? Håller alla tummar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *