Jul i självsamhet

Julaftons morgon. Elden sprakar i brasan. Solen går långsamt upp över älven. Termometern visar -14 grader. Och här sitter jag med en pudel i knät och äter en skinksmörgås med massor av senap och sillsallad. Det är magiskt att fira jul i vår lilla stuga vid Dalälven. Kallt, visst. Obekvämt att behöva elda i spisen det första man gör på morgonen, absolut. Långt till grannar och affär, jajamensan. Men ändå, magiskt.

I år firar jag jul för första gången i självsamhet. Hela min stora härliga familj firar i Stockholm hos min bror, men jag valde att åka upp hit. Själv. Varje gång jag har berättat om mina julplaner för vänner, så har de uttryckt omtanke och bjudit in mig till sina egna julfiranden. Men jag har tackat nej, eftersom jag har valt att fira jul här själv.

Efter en intensiv höst är den här julledigheten välkommen. Jag har längtat efter att få höra mina egna tankar i tystnaden och inte ta hänsyn till någon annan än mig själv och hundarna. Jag behöver summera året som gått och vila i det som är bra och det som varit mindre bra. Hämta energi ur självsamheten. Och jag känner mig så tacksam över att jag får den här möjligheten.

Så idag tar jag dagen som den kommer. Kylskåpet är fyllt med julmat som jag själv har valt, glögg och glutenfria pepparkakor väntar till Kalle och jag har några spännande böcker som väntar efter bastubadet och älvdoppet.

Hoppas att du får en jul du har längtat efter. Att du kan göra plats för minnen, längtan, glädje och hjärtesorg. Om du är ensam bland andra av olika skäl, så ge dig själv en stund av självsnällhet. Du ska få en mindfulnessövning av mig i julklapp. En övning i att möta känslorna som kommer – oavsett om de är önskade eller inte. Den här övningen kan du även ladda ned i din dator eller telefon.

Och med det vill jag önska dig en riktigt god jul. <3

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.