Första luckan i Självsnällkalendern

Välkommen 1:a december, 1:a advent. Och välkommen till den första luckan i vår självsnällkalender. Vi har 24 dagar framför oss att öva i konsten att bli självsnäll. Jag gör en kalender som jag själv vill läsa. För jag vet att jag inte är ensam om behovet av att lära sig mer om självsnällhet. Du, precis som jag behärskar redan konsten att vara snäll. Du hjälper dina medmänniskor om de ber om det eller kanske till och med innan du ens har fått frågan. Det svåra blir när du, precis som jag, försöker att vända samma värme och omtänksamhet mot dig själv. Kanske du då känner dig egoistisk eller kanske du till och med har glömt vad det innebär att prioritera ditt eget välmående.

Vad är självsnällhet?
Det handlar om att hjälpa sig själv till att må bra för att ha kraft att leva det liv du vill leva utifrån de förutsättningar du har. Att vara snäll mot sig själv är att behandla sig själv med respekt och värme, både i tanke och handling. Men är inte självsnällhet samma sak som att vara egoistisk? Nej, vi gör ett tankefel när vi upplever att omtänksamhet om andra utesluter omtänksamhet om oss själva. Att ge tid och omsorg till andra människor är något som får oss att må bra, så länge vi upplever att det är okej att vi sätter gränser. Det behöver finnas en frivillighet bakom snällheten. Om vi har kraven som drivkraft kommer vår ork snabbt att ta slut och vi kommer att känna oss slitna och empatitrötta.

Självsnällhet är att fylla på din egen energi för att ha kraft och glädje att orka ge till andra. Att kunna stanna upp och prioritera om, lyssna in sitt eget behov av återhämtning och sätta gränser innan stressen tar överhand är inte egoistiskt, utan nödvändigt för att kunna vara den människa du vill vara.

Vad behöver jag?
Det inte alltid lätt att börja prioritera sig själv. Om vi genom åren har tagit för vana att ständigt finnas tillgängliga för andra kan det vara svårt att lyssna in sig själv eller ens veta vilka behov vi har. Det är därför vi behöver börja just där. I att varsamt börja lyssna in oss själva.

Så börja med att ställa dig själv två frågor ”Vad behöver jag?” och ”Vad skulle min kropp må bra av?”. Kanske får du ett enkelt svar som att du behöver gå på toaletten eller dricka en kopp te. Eller så har du inte svaret på den frågan. Kanske är du van att vara hård mot dig själv, så svaret på den frågan blir ”Sluta äta godis” eller ”Springa en mil”. Men tanken är att du ska se just till den stunden du ställer frågan. Att öva dig i att lyssna in dig själv. Precis som du skulle ta hand om din vän eller ditt barn och se till vad hen behöver just nu. Men oavsett vilket svar du får, så är det viktigt att börja just där. Att omtänksamt möta dig själv i en fråga. Även om du inte alltid kan uppfylla dina egna behov, så har du valt att visa dig själv respekt genom att lyssna in din egen kropp.

Så hur kan du påminna dig själv om de här frågorna? Kan du skriva upp dem på en lapp? Rita ett litet hjärta på handen och varje gång du ser hjärtat så frågar du dig själv? Lägga en sten i fickan eller sätta ett larm på telefonen? Hjälp dig själv att hjälpa dig själv.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

6 kommentarer till “Första luckan i Självsnällkalendern

 1. Vilken intressant idé. Ska bli så kul att följa denna kalender. Idag behöver jag höra att jag duger oavsett. Kroppen vill vila. Tack för kalendern

 2. JAg behöver nog ta en promenad

 3. precis vad jag behöveR. Ska börja med att rita ett litet hjärta på min hand och sen gå ut på en Självsam promenad i skogen för det känns som det ör det jag behöver judt nu. En paus i stillhet. Ser fram emot resten av kalendern efter denna bra starten

 4. precis vad jag behöveR. Ska börja med att rita ett litet hjärta på min hand och sen gå ut på en Självsam promenad i skogen för det känns som det ör det jag behöver judt nu. En paus i stillhet. Ser fram emot resten av kalendern efter denna bra starten

 5. Hello,

                                                        

  My name is Luna and I work for Charm-Media agency. I found your website recently on the web and was impressed by its layout and content I feel that it could be suitable for my client. 

  We are interested in publishing an article (which we can supply) on your website, the article will have a link to my client’s site in it. Let me know if this is something you offer, and if so, how much do you charge for it.

  Please also let me know your best price for a banner ad and if you own other sites available for advertising. 

  I look forward to hearing from you soon.

  Luna Richardson

  Outreach Specialist

  e:  luna.r@charm-media.com

 6. Så spännande och rolig, ska följa denna. Jag har också en julkalender på min blogg. Tycker det varit lite kul att knåpa i hop den ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.