Lucka 17 – egentid är självsnällt

Den brittiska läkaren Rangan Chatterjee har sammanfattat vägar till hälsa i sin bok 4 nycklar till ett hälsosamt liv. Han beskriver i den boken att vi idag för det mesta glömmer bort en av de viktigaste nycklarna, nämligen vila och återhämtning. Det är också det vi kämpar med mest i ett samhälle där vår tid är så dyrbar för allt vi ska lyckas hinna med. Förutom sömn och meditation, rekommenderar Rangan 15 minuters egentid varje dag.  Flera stressforskare beskriver också vikten av att ta sig egentid, eftersom den moderna världen vi lever i inte längre innehåller några naturliga pauser.

Många av mina klienter som kämpar med en stressig vardag, upplever att det känns omöjligt att hitta den där kvarten för sig själv. ”När barnen äntligen har somnat måste jag ta hand om allt jag inte hunnit med innan, som tvätt och förbereda för morgondagen.” är något jag ofta får höra. Andra berättar hur de använder sin egentid till att titta på teve eller spela candycrusch på telefonen.

Egentid är att ägna en kravlös stund åt något du själv verkligen vill göra. Det behöver inte innebära att du är helt själv, utan du kanske vill fika med en god vän eller gå en kurs i möbelsnickeri. Vad det handlar om är att du ska ha valt vad du behöver och vill göra den här stunden. Ta en promenad, sitta i soffan och lyssna på musik, läsa en bok, rita, tänka eller tappa upp ett bad och bara njuta. Vila ifrån skärmar under denna stund. Tv, Netflix eller Facebook är inte egentid, det sysselsätter din hjärna utan att den får vara kreativ och det ger inte den vilan den behöver.  Göra något bara för dig själv – som inte inkluderar mobilen eller någon skärm.

Tid för reflektion
Vilka kravlösa aktiviteter skulle du må bra av att göra under din egentid?

Hur kan du hjälpa dig själv att skapa utrymme för egentid?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

1 kommentar till “Lucka 17 – egentid är självsnällt

  1. Jag kommer fira denna julen 2019 ensam tillsammans med katten medans man och dotter firar 50 mil bort med svärmor och co. En kravlös Jul är min julklapp till mig själv denna julen. Egentid delux

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *