Lucka 18 – du behöver inte ännu en lösning

Vi söker med ljus och lykta efter det där som kommer att göra oss lyckliga, ge oss själsfrid eller fixa vår hälsa och kanske vår vikt. Det som vi redan har gjort har ju uppenbarligen inte hjälpt. En ny metod, en ny bok, en ny grej, en ny diet eller kanske en ny terapeut.

Jag möter så många människor som säger ”mindfulness funkar inte på mig.” Och när jag frågar hur de vet de så får jag oftast svaret ”Jag har testat det, men jag blir verkligen inte lugn!” Då brukar jag svara ”Om du har testat mindfulness i fyra veckor och det inte har hjälpt dig, då är jag beredd att hålla med. Men om du bara har provat det enstaka gånger, så vet du inte om det hjälper eller inte.”

Vi förväntar oss ofta att förändring ska komma över en natt. Att första gången du gör mindfulness ska du känna lugn, första gången du provar ACT ska dina oroliga tankar försvinna eller att den där nya dieten ska ge resultat på en vecka. Det spännande är att din hjärna fungerar inte så. Din hjärna består av 86 miljarder hjärnceller i ständig förändring. Varje tanke du tänker och vana du har består av en egen liten väg i din hjärna. Om du har kört den här vägen i fyrtio år, så är det en bred motorväg som hjärnan helst väljer att sladda in på gång på gång eftersom det kräver minst energi. En ny tanke eller vana är en otrampad stig, som är slingrig, svårframkomlig och snårig. Vilken avfart tror du att din hjärna helst vill ta – den breda trygga motorvägen eller den trassliga stigen?

Du behöver låta din hjärna köra upp den slingriga stigen om och om och om igen innan den ska uppleva det naturligt och bekvämt att ta just den avfarten. När vägen är framkomlig kommer din hjärna tycka att det är bekvämt och du kan börja njuta av att tänka den nya tanken eller känna dig bekväm med din nya vana.

Det självsnälla sättet att hitta en lösning på vårt mående är att hjälpa vår hjärna. Öva, öva och åter öva. Trampa stigen många gånger innan du märker en skillnad. Försök att inte ge upp och bli besviken när du inte blir lugn av din mindfulness eller när din ångest kommer tillbaka trots dina nya tankar. Din hjärna gör så gott den kan för att hjälpa dig att må bra, stötta den genom att självsnällt öva och varsamt ge den tid. Varje gång du halkar in på den bekväma motorvägen åter igen, så ge hjärnan en mental kram och gräla inte på dig själv. Att misslyckas är vår hjärnas sätt att lära sig. Och det är din motorväg, så du kan alltid göra en usväng eller backa tillbaka.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Lucka 18 – du behöver inte ännu en lösning

  1. Har provat många VARIANTEr på MINDFULNESs. Även Via VÅRDCentralen. Men det som hjälper mej är din KROPPSSCANNING 18MINUTER. Det är min RÄDDNing när det blir alltför KAOSARTAt i Vardagen. Tack ❤

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *