Lucka 8 – egentid

Under min uppväxt hade jag en bästis som jag lekte med varje dag. Vi bodde dessutom ganska nära varandra så det var enkelt att umgås, antingen hemma hos henne eller mig. Jag minns så tydligt att när jag kom hem till henne strat eter att hennes mamma hade kommit hem rån jobbet, så stod det alltid en äggklocka utanför deras arbetsrum och det var tecknet på att man fick smyga förbi den dörren. Varje dag eter arbetet så satte min bästis mamma äggklockan på 20 minuter och sedan gick hon in och i arbetsrummet, stängde dörren och satte sig i en skön fåtölj. Om hon sov, vilade eller mediterade visste ingen, men alla visste att hon inte ville bli störd. När äggklockan ringde så kom hon ut och kunde påbörja kvällen med det som behövde göras. Alla i familjen respekterade hennes 20 minuter, de var en del av vardagen.

Jag tycker det är en fantastisk bra sak hon gjorde. För att hon skulle orka vara en närvarande mamma tog hon 20 minuter egentid. Borde vi inte alla ge oss det? En stund utan krav och måsten, för att ladda upp våra batterier en stund. Kan vi be vår familj om det? Och även du som lever ensam, kan du ge dig 20 minuter där du inte behöver prestera eller distrahera dig själv med teve eller telefon? Tänk vilken skillnad dessa 20 minuter skulle göra för en hel dag.

Stressforskare pratar om att vi människor förutom återhämtning i form av sömn, vila eller meditation, behöver minst 15 minuter egentid varje dag. En stund utan krav som vi själva har valt. Kravlösheten är viktigt under dessa minuter, så om du känner att meditation eller någon annan avkopplande aktivitet blir prestation då ska du hoppa över det under denna stund. Om vi ger oss återhämtning och egentid varje dag kommer det att göra stor skillnad på vår stresskänslighet och vårt mående.

Så kan du ge dig själv egentid idag?

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

2 kommentarer till “Lucka 8 – egentid

  1. Jag öppnar din kalender varje dag med stor förväntan och varje gång hittar jag några ord eller en meditation som hjälper mig att att hitta rätt i tillvaron och komma närmre ett liv i balans.
    Jag har ett krävande arbete som periodvis är ganska stressigt. Dina meditationer har gett mig välbehövlig återhämtning i flera år.
    Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och din kunskap.

  2. Hej har just hittat till din blogg. Undrar om man inte kan lyssna på de avsnitt från andra dagar. Jättebra. Tack

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *