Allt fler lever med allvarliga stressymptom – är du en av dem?

Min kollega och vän Petra Sundqvist och jag har en podd om igår kom ut med sitt nittonde avsnitt. Den har på bara några månader fått 30 000 lyssnare, vilket är helt magiskt.  En anledning till att det har blivit så populär är att den handlar om ett angeläget ämne – stress. Det är ett angeläget ämne som drabbar så otroligt många idag – stressymptom har blivit en folksjukdom. Den vanligaste diagnosen av alla sjukdomsfall i Sverige är akut stressreaktion, som ökat med 73 procent de senaste två åren. Statistik från Försäkringskassan visar att sjukdomar som är relaterade till stress ökar lavinartat. 2012 var 48 000 personer sjukskrivna för psykisk ohälsa, nu är siffran på 71 000 (!!!).

Det är skrämmande att det är kvinnor som drabbas mest. Enligt de senaste siffrorna var 29 227 sjukskrivna för utbändhet kvinnor, mot 7 325 män. Statistiken från Försäkringskassan visar också att kvinnor i 30-års åldern är de som drabbas mest. Flera stressforskare flaggar även för att det ät ett stort mörkertal av utmattningssjuka, eftersom Försäkringskassan skärper sina rutiner och det bli allt svarare att vara sjukskriven under en längre tid. Många bekostar sin egen sjukskrivning eller går ned i arbetstid och lever på sin partner eller sina pensionerade föräldrar.

Många lever under många år med stressymptom som huvudvärk, magbesvär, ont i muskler, sömnstörningar, ångest eller upprepade infektioner. När de väl söker hjälp är de allvarligt sjuka och orkar knappt gå upp ur sängen. När det har gått långt, då tar det tid att komma tillbaka. Idag är det inte ovanligt att det tar mellan 5 – 7 år att komma tillbaka efter en allvarlig utmattning. Utmattningssyndrom är en verklig sjukdom som sitter i hjärnan och är ett allvarligt tillstånd. Vi måste göra allt vi kan för att förebygga den här sjukdomen.

Arbetsmiljöverket har skärpt lagen kring stress på arbetsplatsen och gjort arbetsgivaren ansvarig för stressen i arbetet. Och arbetsgivare borde reagera – för det kostar runt 400 000 pr år att ha en medarbetare sjukskriven av utmattning. Att arbeta med stressförebyggande är en investering – både för dig som enskild och för dig som arbetsgivare.

Anlita en Stresscoach som kan komma och kartlägga hälsan på arbetsplatsen, samt hålla föreläsningar, kurser eller workshops i stresshantering. Här hittar du flera välutbildade stresscoacher. 

Utbilda en egen Stresscoach på arbetsplatsen, någon som kan stödja medarbetarna, upptäcka stressfällorna i tid och föreslå åtgärder. Min kollega Anna Hallén och jag utbildar Lic Stresscoacher, som får en bred kunskap och erfarenhet dels vad stress gör i kroppen och dels att hantera den med redskap i ACT, mindfulness och andningstekniker. Läs mer om utbildningen här.

Eller – vill du jobba med din egen stress? Den 21 januari startar jag en webbkurs i stresshantering med ACT och självmedkänsla. Du kan använda ditt friskvårdsbidrag till utbildningen eller be arbetsgivaren betala kursen för dig. Den kostar bara 1000 kr för sex gånger och ger dig viktiga verktyg för både din vardag och ditt arbete.   Läs mer och anmäl dig här.

Stress är ett angeläget ämne. Vi behöver prata mer om det och förstå att det är livsfarligt att gå med symptom för länge. Det finns inget bra med att bita ihop – att gå med sömnsvårigheter, oro eller huvudvärk för länge är som att vänta med att gå till tandläkaren när det värker i en visdomstand. Det kommer inte att bli bättre, bara sämre om du inte gör något åt det.

Du hittar Stresspodden här eller där du hittar andra poddar.

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather

Taggat , , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *