Vägen till hälsa går genom att vara snäll

Är det fler än jag som saknar våra Bästa jag-projekt? Det var när jag skulle fylla 40 som jag drog igång ett projekt för att komma igång med träning och bra mat för att ge mig själv en god hälsa i födelsedagspresent. Ni var många som ville följa med och vi blev ett stort gäng som peppade varandra på Facebook. Sen följde många år då jag drog igång ett MBJ-projekt varje termin. Och jag kan definitivt sakna den motivationen och känslan av fokus som ett projekt innebär.

Idag vet jag mer. Motivation och inspiration är härliga drivkrafter, för det kommer med massor av dopamin. När motigheterna kommer så sjunker dopaminet och kan bytas ut av stresshormonet kortisol när vi försöker tvinga oss att göra något vi egentligen inte är sugna på. Om vi istället då väljer att lägga oss i soffan och titta på ännu ett avsnitt av vår favoritserie, så får vi en dos serotonin som ger oss lugn och trygghet. Därför är det svårt att starta nya vanor när vi till exempel är under stress, vårt serotonin är oftast redan lågt då och vår hjärna försöker mota in oss i att göra saker som höjer serotoninet.

Men det är inte konstigt att vi längtar efter dopaminkicken som ett nytt projekt ger oss, när vi är trötta eller stressade. Oj, vad lätt det är att påbörja nya saker när man har minst med tid. Själv har jag precis skrivit färdigt min senaste bok och känner mig både sliten och tom på dopamin. Och genast vill jag kicka igång ett nytt MBJ-projekt eller lägga om kosten eller börja träna mer. Det är min hjärna som vill pusha mig att fylla på dopaminet.

Sex månaders intensivt arbete med boken, plus andra projekt och jobb har tröttat kroppen och hjärnan. Nu har jag glädjen att ha ett landställe och kunde ta några dagars ledighet för att komma ifrån och vila. Väl här på landet har jag inte orkat göra någonting, bara promenader och återhämtning. Och det får vara så.

Men vet du vad? Arbetet med min bok – Konsten att vara självsnäll, som kommer ut i januari 2020, har lärt mig en viktig sak – att hälsa börjar med självsnällhet. Och där börjar jag idag. Med en värme och omsorg om mig själv. Så jag smyger igång ett bästa jag projekt för mig själv. Att söka efter hälsa, kraft och balans genom att fråga mig själv – vad behöver jag?

I väntan på boken så lyssna gärna på Självsnällpodden, som finns i din poddapp eller på www.självsnäll.nu. I mitt senaste avsnitt som jag la ut i lördags pratar jag just om hjärnan och hur vi kan arbeta med hjärnan istället för mot den för att skaffa oss nya hälsovanor.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *