Lucka 16 – din väg till hälsa

Att vara hälsosam. Något som borde vara enkelt har blivit så svårt. Du kan inte undgå att ta del av den aldrig sinande strömmen av kunskap kring vad du borde och måste göra för att må bra. Sociala medier, böcker, poddar, tidningar berättar för oss vad som saknas i vårt vårt beteende och i vårt liv. Så skulle jag be dig att berätta för mig vad du behöver för att känna dig hälsosam, så är jag övertygad om att du skulle räkna upp en lång lista. Men just nu är det pandemi, just nu är det jul, just nu är det så stressigt, ja just nu hinner, orkar eller vill du inte. Eller? Är det just det du säger till dig själv för att stå ut med känslan av att du inte gör allt det där nyttiga du borde göra?

Jag har skrivit ett flertal hälsoböcker. Jag har hjälpt människor till hälsa under många år. Men trots det slarvar jag med min hälsa. Häromdagen var jag hos en vän och mulade i mig chips, godis, glass och drack bubbel. Jag har inte haft ork eller motivation att komma igång med regelbunden styrketräning. Jag har inte mediterat på en hel vecka. Jag har jobbat för mycket och för sent på kvällen. Så du ser jag är helt igenom mänsklig. Precis som du.

Men om jag skulle stirra på allt jag inte gör, skulle jag tappa orken att göra det bra jag faktiskt gör. För trots allt handlar det om den stöttningen du ger dig själv. Du är ensam i dina val du gör för dig själv. Ingen kan bära det ansvaret åt dig. Men för att du ska känna att du ska vilja ta hand om dig själv, behöver du bli snäll mot dig själv. Och vad behöver du för att bli omtänksam mot dig själv? Föreställ dig att du är arg på någon och den personen plötsligt stannar upp, säger förlåt och frågar ”vad kan jag göra för dig?”. Det är svårt att fortsätta vara arg efter det. Kanske skulle du göra samma sak mot dig själv? Stanna upp och be om förlåtelse för att du är så hård och dömande mot dig själv. Och fråga dig vad du kan göra för att stötta dig själv just nu.

Jag säger inte att det förändrar allt på en gång. Men det förändrar en sak, nämligen att du för ett ögonblick vänder blicken inåt. Det är bara där du kan hitta det stödet du behöver. Inga coacher, instagramkonton eller hälsoböcker kan ge dig svaren du behöver på frågan ”vad behöver jag just nu.” Och ju oftare du har modet att ställa den till dig själv, desto tydligare svar kommer du att få. Då kan du få chansen att coacha dig själv till din egen hälsa och själsfrid.

Så vad behöver du just nu? Och hur kan du stötta dig själv?

Och du, vill du hjälpa andra att hitta sin inre röst? Anmäl dig till utbildning till Compassioncoach som startar den 30 januari. Just nu kan du gå hela utbildningen på distans. Läs mer här.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *