En fin och varm övning i självmedkänsla

Igår på Instagram  får du som följer mig rådet att våga vara sårbar. Det finns en tanke bakom det som säkert flera av er har upptäckt efter att ha arbetat med MBJ-sommar under 20 dagar, och under minst fem minuter om dagen övat på självmedkänsla. Du har mött dig själv på ett helt annat sätt och det kan skapa alla möjliga känslor.
– Du blir tröttare än vanligt
– Du blir mer skör och sårbar
– Du sätter plötsligt gränser och säger ifrån
– Du känner alla känslor mer
– Du känner längtan efter saker du inte gjort på länge

Känner du igen dig? Tänk att du under många år inte har stannat upp och lyssnat på dig själv, utan hela tiden fokuserat på andra eller arbete, renovering eller hobbies. Ibland bubblar det upp känslor inom dig, men de tar du dig snabbt bort ifrån genom att dricka vin, tröstäta eller kanske jobba ännu mer. Plötsligt börjar du försiktigt möta dig själv genom våra övningar i självmedkänsla och mindfulness.

Tänk att du för första gången på många år kanske börjar lyssna på vad du säger till dig själv. Visa respekt för det du hör. Skriv ned det eller ta en promenad med dig själv och låt tankarna fara fritt. Om det känns tungt eller gör ont – kom ihåg vår övning med händerna på hjärtat. Tillåt dig själv att få vara sårbar och önska dig sedan de känslor du behöver just nu t.ex kärlek, trygghet och frid.

En annan spännande och mäktig övning ska du också få nu. En övning som öppnar dig för förståelse, medkänsla och värme för dig själv.

 1. Sätt dig bekvämt och fokusera på dina andetag under en stund
 2. Ta sedan i ditt inre fram en bild på dig själv som litet barn. Behöver inte vara en speciell situation, eller en särskild ålder – bara se vad som kommer till dig.
 3. Se på dig själv inom dig och upplev vad det väcker inom dig. Känslor av kärlek, sorg, värme, saknad eller kanske känner du ingenting.
 4. Föreställ dig nu att du tar upp dig själv som liten i knät och håller om dig själv. Föreställ dig att du viskar dina ord till dig själv ”Jag önskar dig Kärlek, trygghet och frid”. Sitt kvar en stund med dig själv i knät och bara tillåt tankar och känslor att komma och gå.
 5. Släpp taget om bilden. Återgå till din andning innan du tackar dig själv för att du vill dig själv väl och avslutar övningen.
  1437290092604
Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , ,

2 kommentarer till “En fin och varm övning i självmedkänsla

 1. Tack för en bra övning! Har gjort liknande fast i en längre meditation med mina chakras öppna, oavsett mottaglighet så är dessa typer av övningar verkligen givande och man har otroligt mycket känslominnen i kroppen som man bär omkring på som bör lösas upp

 2. Hittar inte längre den drygt 20 min långa övningen kroppsscanning med medkänsla om dig själv.
  Lyssnar på den varje kväll när jag somnar.
  Hoppas du inte tagit bort den. Hjälper mig mycket mot mina sömnbesvär och ett led i rätt riktning i min utmattningsdepression.
  Tack för bra övningar i övrigt.
  Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *