Hur laddar du dina batterier?

Vi har tillbringat några semesterdagar hos svärföräldrarna i Linköping och sitter just nu på tåget på väg hem till Stockholm. Medan det solsvedda landskapet far förbi utanför vårt fönster, funderar jag kring ordet semester. Det innebär så vitt skilda saker för oss människor. Jag minns en väninna som efter tre veckors semester en het sommar för några år sedan, med en suck av tillfredsställelse uttryckte ”Åh, nu är äntligen semestern snart slut! Vad skönt det ska bli att komma tillbaka till rutinerna och vardagen igen.”

För mig innebär semester att hämta nya krafter. Att sätta batterierna på laddning. Jag tror att många håller med mig där, men det intressanta är att vi alla har olika sätta att fylla på energi. Det viktiga är att bejaka det som ger oss kraft.

Hur ökar du din energi?
Fundera över dessa frågor.

1. Om du vann 20 000 till en resa, vilken slags semester skulle du satsa på?
a) En vandring i alperna
b) Två veckor i en stuga på en egen ö i skärgården.
c) Sol, bad och party på Ibiza.

2. När du behöver stanna upp och reflektera över livet, hur gör du då?
a) Går en långpromenad i naturen
b) Mediterar i tysthet
c) Sätter dig på ett café och studerar människor och rörelse omkring dig.

3. Om du skulle köpa ett hus, vilket av följande saker är då nödvändigt för dig?
a) En lummig trägård
b) Ett eget rum
c) Ett stort rum för att kunna ta emot många gäster.

4. Vilka av följande saker har du svårt att stå ut med?
a) Vara tvungen att sitta still
b) Oväsen
c) Ensamhet

5. Efter en stressad på jobbet dag hur kopplar du helst av?
a) En timme på gymmet eller i löpspåret
b) Ett långt varmt bad
c) Träffa en vän

6. Om du går igenom en stressfull period i livet – hur väljer du att hantera det?
a) Ser till att hålla dig själv sysselsatt, för att slippa älta.
b) Tar en paus, eller åker på semester.
c) Pratar om saken med dina nära och kära.

Räkna efter om du har flest a, b eller c.

Flest a – Rörelse ger kraft
Stress och problem kan ha en förmåga att skapa rastlöshet inom dig. Du upplever dig nästintill som ett jagat djur som springer i cirklar. Då kan du bli av med din rastlöshet och kroppens spänningar genom att vara aktiv. Så genom att vara sysselsatt, genom kroppsarbete eller genom att motionera kan du fylla på energi. Promenad på en skogsstig, en joggingrunda eller någon timme på gymmet får dig att känna dig full av kraft igen.

Det är viktigt att du bejakar din kropp och din längtan efter rörelse. Följ din rastlöshet och din kropps rytm dit den tar dig. Pröva också att ibland att söka upp en vän och prata när något tynger dig. Att springa ifrån tankarna kanske inte alltid löser situationen, att stanna kvar en stund kan också ha en helande effekt. Använd rörelse för att slappna av i kroppen och verbala uttryck, som att skriva eller prata med någon, för att finna själslig ro.

Flest b – Hämtar energi inom sig.
Ensamheten ger dig möjlighet att fylla på energi. Kanske har du ett arbete med många människor omkring dig, höga ljud eller en familjesituation som just nu är krävande. Eller så tillhör du helt enkelt den kategorien människor som mår bra av integritet och inre frid. Du strävar mot att uppnå inre balans och känner dig starkt övertygad om att det kommer att göra det lättare för dig att hantera upp-och nedgångar i livet. Därför längtar du efter stunden du får meditera, ta en tyst skogspromenad eller sitta och njuta av en solnedgång. Du lever efter devisen att styrka kommer inifrån.

Tillåt dig att hämta kraft i ensamheten och stillheten. Om du inte får din stund av egentid kommer du att känna dig frustrerad och jagad. Men var uppmärksammad på skillnaden mellan behovet av att hämta kraft och behovet av att fly ifrån något problem genom att stänga in dig i dig själv. Tillåt dig också att ibland stanna kvar i det obehagliga och upptäck att styrka även föds ur att se sanningen i ögonen.

Flest c – Människor gör dig stark
Du känner att det bästa sättet att koppla av är att göra det i goda vänners närhet. Människor som bryr sig om dig och vill dig väl – är som ren energidryck för dig. Kontakten med dessa får dig att sluta oroa dig över småsaker och genom att prata om dina problem hittar du lättast lösningar. Ett tecken på att du är inne i en stressfylld situation är att du plötsligt känner obehag över att du inte hinner träffa dina vänner. Andras närhet lättar då din stress och ibland kan det räcka med att ringa ett samtal till någon du bryr dig om.

Kom ihåg att det alltid finns möjlighet att hämta kraft hos andra människor, så pröva också ditt eget sällskap ibland. Stäng av ljuden omkring dig och lyssna efter din egen röst. Stanna kvar med dig själv och se om du möjligtvis hittar både lösningar och kraft hos dig själv. Faktum är att du kan dela med dig av din kunskap till någon av dina vänner efteråt.

Källa: Psychologies aug 2010

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , ,

4 kommentarer till “Hur laddar du dina batterier?

  1. Jag är mest ”b”-människa men ”a” har också ett starkt fäste i mig. När jag läste resultaten så kände jag att ”a” stämmer ju väl in. När jag sedan läste ”b” så kände jag att ja, det där är verkligen jag. När jag inte har fått egen tid på alltför länge håller jag på att bli knasig. En lugn stund att bara vara är så himla viktigt för att jag ska må bra, hinna rensa och sortera bland tankarna och kunna gå vidare och vara säker på att jag går rätt.

  2. Intressant Daniela. Jag tror det stämmer som du säger att vi ofta har olika sätt att hämta energi. Det handlar också om olika perioder i livet och vilka sorters stress vi utsätts för.

    Viktigt för oss är det att vi bejakar vår längtan efter att ladda batterierna.

  3. Bra frågor, men jag tycker att det är svårt att säga att jag alltid gör på samma sätt. Så jag kryssade för flera alternativ när det var så att det passade in på mig. En dag kanske jag vill koppla av med en vän efter jobbet, en annan dag kanske jag behöver gå på gymmet och blåsa ur skallen. TIll exempel. Men det är aldrig fel att fundera över hur man laddar bäst.

  4. […] grupp mår bra av att få koppla av med människor. Vet du hur du mår bäst? Gör testet “Hur laddar du dina batterier?” och se sedan till under julhelgen att hinna med att ladda dina batterier på ditt […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.