Lucka 20 – konsten att vara självsnäll

Jag tror aldrig jag har fått så många brev och kommentarer som jag fick på inlägget om att släppa ansvar för några dagar sedan. Att det berörde så starkt beror på att det är tufft att vara empatisk mot andra och samtidigt lyhörd mot sig själv. Gång på gång väljer vi att inte lyssna på oss själva, för att det är enklare att stötta någon annan.

Det går att vara snäll mot sig själv och ändå finnas till för andra. Jag skulle våga påstå att självsnällhet är en förutsättning för dig att orka vara en empatisk och hjälpsam människa. Om du inte väntar in dig själv är det lätt att hamna i skuldträsket och plötsligt drunknar du i måsten.

Min yinyogalärare Surya Kontis har kloka tankar om självsnällhet. Han beskriver människan som ett träd där våra grenar handlar om allt vi gör, ger ut och alla människor vi bär. På samma sätt som trädet har en krona har den en lika stor krona under marken och det är rötterna. Vi behöver ge oss själva lika mycket självsnällhet som det vi ger ut till andra. Om vi inte gör det är det lätt att trädet faller när det kommer en storm.

Så hur ser ditt rotsystem ut? Hur kan du vara mer självsnäll? Eller behöver du ansa en del bland dina grenar, för att kronan är större än dina rötter?

Öva på att se dina behov och att uttrycka dem. Sök efter att förstå vad som driver dina handlingar är det att du ”vill” eller känner du att du ”måste”. Att till exempel skjuta en konflikt på framtiden löser ingenting på lång sikt. Det kanske känns som en lättnad för stunden, men konflikten och känslorna av obehag kommer tillbaka.

Så vad händer om du står för vad du behöver och vill – och konsekvensen blir att du får dåligt samvete? Att göra det som är bäst för oss själva är inte alltid det bästa för vår omgivning. Du kanske behöver vila en stund, men då vet du att dina barn hamnar framför teven och ni inte får kvalitetstid tillsammans. Du vill gå hem tidigare från arbetet, men du vet att dina kollegor kommer att stanna kvar och jobba tills dagen är slut. Du behöver ha hjälp att städa ur källaren, men din sambo vill hellre njuta av kvällen och titta på Netflix. Det är så lätt att välja alternativet som är bättre för alla andra, för du slipper skuldkänslor. Och det är också något skrämmande i att stå upp för sina behov. Om du står på din egen sida och uttrycker ”jag vill” eller ”jag behöver” innebär att någon annan kan bli besviken på dig. Det är smärtsamt. Den smärtan är det många av oss som försöker undvika hela livet, vilket resulterar i att de ständigt prioriterar andras välbefinnande. Tillslut kan det gå så långt att kroppen börjar protestera och de hamnar i en utmattning.

Men det är ett faktum. Vill du bli självsnäll kommer det innebära att människor runt omkring dig blir besvikna. Dina behov kommer inte alltid att vara i samklang med andras behov. Är du beredd att möta den smärtan eller vill du fortsätta som du tidigare har gjort och prioritera andras önskemål?

Låt oss titta på det ur ett längre perspektiv. De valen du har gjort för andras skull, kan ha fått långsiktiga konsekvenser som du har fått betala. Du har valt att stanna kvar i en relation med en partner som inte vill ha barn, vilket har gjort att du idag inte har den familj du önskade. Du har stannat kvar på en arbetsplats som sliter på dig både fysiskt och mentalt, vilket har resulterat i att du idag har en arbetsskada eller fått en utmattning. Du har ställt upp för andra och prioriterat deras välbefinnande och idag är du empatitrött och behöver isolera dig. Eller är det små vardagliga val, som gör att du ständigt hamnar i ”jag måste” och det gör dig trött och irriterad.

Tid för reflektion
Vilka val har du gjort eller gör som innebär att du prioriterar någon annans vilja framför din egen?

Vad har dessa val kostat dig?

Är du beredd att bli mer självsnäll även om det kommer att innebära att du gör andra människor besvikna?

Den viktigaste relationen
Du har viktiga och kanske livslånga relationer i ditt liv. Människor som du kommer att finnas där för och som alltid kommer att stötta dig. Du vet också att det finns en relation som du kommer att ha hela ditt liv och den relationen är till dig själv. Hade du behandlat andra människor i ditt liv som du behandlar dig själv emellanåt? Hade du sagt samma saker till dem du älskar som du säger till dig själv? Ställer du upp för dig själv på samma sätt som du ställer upp för dem?

Det är viktigt att ibland påminna sig om att vi har en relation till oss själva och om vi tar den förgivet år ut och år in så kan kroppen tillslut svika oss eller att vi blir utmattade. Du behöver dig själv. Du behöver stötta dig, stå på din egen sida och ta hand om din kropp och själ. Ibland mer än du behöver stötta andra människor. Det finns inget egoistiskt i den handlingen, det handlar om att du behöver sluta ta relationen till dig själv förgivet, så du kan leva det liv du vill och behöver leva. Om du ska fortsätta att orka ge ut omsorg och värme, behöver du också ge det till dig själv. Inga relationer klarar av ett ensidigt givande i längden.

Om du vill utforska relationen till dig själv, kan du hitta fler råd, övningar och tankar i boken Konsten att vara självsnällBeställ den som en present till dig själv eller till någon som behöver bli mer självsnäll.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

1 kommentar till “Lucka 20 – konsten att vara självsnäll

  1. Hej Maria
    Så kloka fina ord som alltid .
    Precis vad jag behöver läsa idag ,så tack
    Kattis 💚

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *