Varför har du gång på gång saboterat för dig själv?

Jag har tidigare pratat om att vi alla har olika strategier för att hantera våra obehagliga känslor. Det kan vara att vi försöker undvika dem, vi kanske distraherar oss eller äter eller dricker. När vi ser på de hinder som finns framför oss, det vill säga – varför vi inte lever de liv vi önskar så kan det många gånger handla om jobbiga tankar och känslor. Vår stress står i vägen för oss att nå våra mål. Eller vår dåliga självkänsla. Vår oro eller vårt självförakt. För att stå ut med dessa obehagliga känslor har vi en massa olika strategier. Någon kanske jobbar massor, en annan äter godis, en tredje undviker allt som kan framkalla den känslan. Kanske äter du choklad för att undvika känslor av självförakt. Det kanske tar bort dina känslor för en kort stund. Men det har kostat dig att du känner ännu mer självförakt, går upp i vikt och blir besviken på dig själv. Eller kanske jobbar du massor för att slippa stress. Det tar bort den akuta stressen i stunden, men på sikt gör det att du förlorat tid med dina barn och dina vänner.

Ta fram din anteckningsbok, för nu är det dags att möta dig själv.

 

 • Vilken tanke eller känsla har du brottats med eller försökt kontrollera? Det kan handla om en känsla av sorg, stress eller irritation. Det kan vara smärta i kroppen, rädslor för sjukdomar eller känslor av otillräcklighet. Kanske är det ett smärtsamt minne eller oro inför framtiden. Skriv ned det obehag du försöker undvika, kontrollera eller slåss emot.
 • Skriv ned allt du kan komma på som du har gjort för att undvika eller kontrollera dessa tankar eller känslor eller kroppsförnimmelser. Det kan till exempel vara äta godis, jobbar för mycket, surfar, dricker vin eller kanske undviker vissa personer eller situationer.
 •  Har du blivit av med känslorna, tankarna eller kroppsförnimmelserna? Hur har det fungerat för dig på sikt?
 • Vad har det kostat dig när det kommer till saker som verkligen är viktiga för dig? Det kan vara saker som till exempel hälsan, relationer, missade chanser, tid eller din glädje.
 • Är du beredd att från och med nu vara vänligare mot dig själv och försöka möta tankarna och känslorna istället för att försöka kontrollera eller undvika dem?
 • Vad kan du göra för en liten sak just idag för att ta ett steg närmare det liv du vill leva? IMG_20151031_101427

 

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

3 kommentarer till “Varför har du gång på gång saboterat för dig själv?

 1. Du är ju klok som en bok!

 2. Att möte känslorna, såhär, förstår jag – men hur gör man sen? alltså mer än att skriva ner och försöka förstå bättre?

 3. Hej Jenny,
  Har du svarat på frågorna, för mycket kommer du att hitta i dina egna svar. Framför allt den sista frågan.
  Meningen är att du själv ska hitta egna lösningar och vilka steg som kan ta dig framåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *