Kategoriarkiv: Mindfulness

Tålamod kan få en helt ny innebörd

Det där tålamodet. Att det ska vara så förbaskat svårt att få fatt i. Det är redan oktober och jag blev förkyld i augusti. Men äntligen så kände jag natten till idag hur det vände. Ingen värk i bröstet, mycket mindre hosta – jag på väg att bli frisk.

Jag kom hit till landet i lördags, kanske lugnet här vid älven och den friska luften från skogspromenaderna gör sitt till. Kanske möjligheten för mig att få vila från separationen också bidrar till att det går lättare att bli frisk. Jag är så vansinnigt trött på att höra mig själv skriva och prata om den här eländiga förkylningen, eller inte kunna göra det jag vill och längtar efter. Att kunna träna igen – att orka göra roliga saker – gå ut och dansa – träffa vänner.

Men det slår mig också att tålamod egentligen handlar om att vi inte vill vara där vi är eller när vi längtar efter något annat än det vi har nu. Inom mindfulness är en av de sju intentionerna – ”att inte sträva”. Jag har alltid ställt mig frågande till den, eftersom det känns så självklart att alltid sträva efter – mer och bättre. Visst vill jag bli klokare? Visst vill jag tjäna mer pengar? Om jag inte längtar efter att uppnå mina mål – hur ska jag då känna motivation att jobba med dem?

Jag tror att det man flaggar för inom mindfulness är just risken med att sträva – risken att du glömmer bort att njuta av det som redan händer idag. Är mina fem veckor som förkyld bortkastade? Absolut inte. Jag har kunnat vila, gjort saker i en annan takt, öva mig i att ta emot hjälp och lärt mig massor om hur kroppen fungerar.

Vi är ett rastlöst folk. Mycket på grund av att vi är knuffade in i tänkande att vi behöver mer och ska vilja vara något annat än vad vi är. Det jag har är inte tillräckligt. Den jag är – är inte tillräckligt smal, framgångsrik, rynkfri och smart. Och mitt i vårt strävande – så tappar vi bort just den här stunden. Det endaste lilla vi äger – är just den här stunden.

Om vi istället övar oss i att vara precis här. Då kommer tålamodet få en helt annan innebörd. Det kommer att vara något vilsamt, ett tillstånd att trivas i.

Mindfulness vid älven

Skrivarångest, mindfulness och att våga stanna kvar

Ljuset blir starkare över älven. Tunga dimmoln som skingras, när solen går upp. Här sitter jag vid köksbordet och ser allting hända. Igår var jag på väg härifrån. Jag har varit på landet en vecka nu och hade börjat känna mig ensam.  Att jag tyckte det gick trögt med boken bidrog också till att jag vill åka hem. Men nu sitter jag här och tänker att det går bra att stanna här några dagar till. Det är obeskrivligt vackert och hundarna och jag älskar våra långa promenader genom skog och mark. Det går inte att få samma ro hemma.Jag har funderat mycket över varför det går så trögt att skriva boken. Ibland känns det som att lyfta ett tungt skåp på egen hand. Det är ju inget nytt för mig och det jag egentligen behöver göra är att samla mina tankar och erfarenheter tillsammans med en massa relevant fakta.

Problemet är att det ligger mig så nära om hjärtat. Boken handlar om hur du steg för steg kommer tillrätta med din ätproblematik genom ACT och självmedkänsla. Varje övning har jag gjort själv, varje rad betyder något för mig. Så det är i mig och genom mig meningarna tar form och kapitlen får ett sammanhang. Nu gäller det bara att stanna kvar i det och skriva färdigt. Våga hela vägen.

Och jag hämtar kraft i naturen. Jag hämtar kraft genom ensamheten, hundarna och älven. Det låter kanske banalt, men det är precis så det känns.

Följ med mig i en mindfulness stund vid älven.

 

 

En promenad med medkänsla

Vill du ta en promenad med mig? En walk and talk. Då får du här en mindfulnessövning som du kan lyssna på när du promenerar. Den hjälper dig att vara i nuet och att stärka din självmedkänsla. Det spelar ingen roll var du går eller hur. Om du inte kan promenera, så går det att göra övningen under tiden du sitter eller ligger och föreställer dig att du promenerar i naturen.

Tio minuter eller en hel vecka mindfulness vid stranden

Visste du att ljudet av vatten är oerhört lugnande för oss människor. Porlande, vågskvalp eller regnljud. Forskare tor att det kan komma sig av att vi ständigt hör ljudet av vatten i moderslivet. Jag vet inte om det stämmer, men prova och se hur det fungerar på dig. Följande mindfulnessövning spelade jag in förra året på stranden i Kreta.

Vill du följa med oss i år? Yoga, mindfulness, kunskap, sol och bad – en minnesvärd resa för att du ska få fylla på med energi och kraft. Boka din plats nu så åker vi den 11 maj!

Läs mer här: Hälsorea vår 17 Kreta eller anmäl dig eller ställ frågor till vår underbara reseledare Gunilla Garro: gunilla.garro@kreativakvalitetsresor.se  Mobil: 0723 16 09 01

Lucka 19 – att vara närvarande.

Varje ögonblick passerar en oerhörd mängd information genom våra fem sinnen. Detta samtidigt som minnen och automatiska tankar uppfyller vårt medvetande. Att hålla allt i vårt huvud, samtidigt som vi tolkar och tar beslut, är troligtvis en övermäktig uppgift. Därför behöver vår hjärna sålla information. Och det är skönt att slippa tänka på hur man gör när man går eller prata varje gång vi behöver det funktionerna, så vi har oerhörd stor glädje av vår autopilot.

I vår snabba värld som ständigt bombarderar oss med intryck, behöver vi kunna sålla för att inte drunkna i alla beslut. Men automatiseringen av tankarna kan göra oss uttråkade och störda av händelser som vi ursprungligen uppskattade och glädjes åt. Tycker du det är lika roligt att cykla nuförtiden som första gången du lärde dig? Eller att köra bil? Är sex lika spännande idag som första gångerna?

Att känna och reagera på autopilot lägger också krokben för oss. Vi handlar, tänker och känner per automatik. Som vi alltid har gjort. Vi äter alltid snabbt. Vi blir alltid irriterade när vår sambo inte torkar av diskbänken. Vi tänker alltid en negativ tanke om oss själva när vi går förbi en spegel.

Att välja själv
Om du för ett ögonblick kopplar bort autopiloten ger det en stor möjlighet – att välja själv. Tänk dig att du får välja hur du ska reagera, tänka och uppleva. Att välja att äta långsamt och njuta av varje tugga. Plötsligt kan du slippa irritationen när din livskamrat inte gör som du vill. Eller tänk om du istället för att tänka en negativ tanke om dig själv, denna gång säger något uppskattande om dina vackra ögon nästa gång du går förbi spegeln. Att få stanna kvar i en upplevelse tillräckligt länge för att få njuta av den. Att få bestämma själv om du ska låta stressen ta över eller inte.

När lever du egentligen livet fullt ut?

De flesta skulle nog svara: När jag befinner mig i ögonblicket, utan vare sig oro eller planering inför framtiden eller reflektion om dåtiden. När jag släpper taget om alla potentiella hot och belöningar för en stund.

Det går att leva fullt ut

Det går att stänga av autopiloten. Du kan göra det i vilken sekund som helst. Det handlar om att ta ett steg tillbaka och bli medveten om det du faktiskt gör i denna stund. Och varje gång du tar ett steg tillbaka och blir medveten om ögonblicket så övar du dig i att leva fullt ut. Små dagliga övningar och uppmärksamma vad som händer omkring dig och inom dig. Utan att ändra på något eller klanka ned på dig själv för att du handlar på autopilot. Din autopilot har en funktion, men det är oerhört befriande att kunna stänga av den och bara uppleva.

  • att verkligen smaka på tuggan du har i munnen och inte göra något annat än just det
  • att lyfta blicken från skogsstigen på din morgonpromenad, släppa tankarna och bara se dig omkring
  • att borsta tänderna som om det var första gången du borstade tänderna
  • att smeka den din älsklings kind utan förväntningar att få tillbaka
  • att stanna upp innan stressen, ilskan eller irritationen tar över och får dig att säga, tänka eller göra något du kommer att ångra
  • känn fötternas kontakt med underlaget
  • lyssna på ljuden omkring dig
  • klä på dig dina kläder med full närvaro

Vilken stund väljer du att leva helt medvetet idag?

Mindfulness för de minsta

Mindfulness är bra för alla åldrar. I en värld full av spännande upptäckter och äventyr kan det vara svårt att koppla av för våra minsta. Idag får du som har barn hemma – en mindfulnessövning som du gör tillsammans med en nalle eller ett mjukdjur. Den här övningen gör barnet liggandes och den är skön att göra innan du ska sova eller om du behöver koppla av under dagen.

Om du vill lära dig mer om mindfulness kan du gå min e-kurs. Läs mer här.

child-551605_1920

Längtar du bort?

2016-07-10 08.35.36Så här ser det ut. Min alldeles egna yogastudio. Med utsikt över Dalälven, skogen bakom min rygg och en fin Buddha som jag släpat genom hela Europa. Mitt hörn i världen. Sedan jag kom hem efter att ha spenderat fyra veckor där i sommar så gör det nästan ont i bröstet att vakna upp hemma. Jag längtar efter att dricka morgonkaffe på altanen, att göra morgonyoga med naturen omkring mig, att låta dagen bestämma vad den ska föra med sig, att hundarna får springa fritt och familjen kommer och går.

Känner du igen dig? Har du ditt hjärta kvar någonstans i världen? Längtar du tillbaka till lata dagar, landet, stranden eller någon älskad människa? Har du märkt hur svårt det är att känna glädje över det omkring dig när du längtar bort? Hur lätt det är att falla in i längtan efter det du inte har just nu.

Det är svårt att vara mindful när du längtar. Dina tankar vandrar ständigt till det som varit eller det som finns i framtiden. Nuet känns inte lika viktigt. Du längtar efter fredagen under hela veckan, du längtar efter semestern, pensionen eller den där resan du har planerat eller kursen du ska gå. Och visst är det skönt att längta och bra att sträva framåt, så länge du inte glömmer att vara idag.

Idag och just den här stunden kanske är ganska grå och trist. Men det är din dag och din stund. Det är det enda du har nu. Och hur kommer det sig att grå och trist inte räknas? Det finns något vilsamt över det.

Gör som jag gör precis nu.
Sänk axlarna.
Andas in.
Håll kvar en stund.
Andas ut med ett leende.

Vila från att längta bort. Stanna kvar här. Nu.

Vad har du gjort på din semester? Absolut ingenting!

Då var det dags att återvända till arbete, efter fyra långa veckor av semester.  Semester och egenföretagare är något som inte alltid går ihop. Men i år bestämde jag mig för att ta en riktigt lång semester, utan något arbete. Inga klienter, inget bloggande, inga utbildningar – inte ens något skrivande som har med arbete att göra. Hur mycket jag än älskar mitt arbete så kände jag att en paus ifrån det var välbehövligt. Och det var precis vad det var. Någon enstaka gång försökte jag smygjobba lite, men då krånglade uppkopplingen så det gick inte.

Det innebär också för er som undrar att jag i år inte kommer att vara med i den nya säsongen a SVT:s Gift vid första ögonkastet. Två somrar i rad har jag haft förmånen att få arbeta intensivt med denna teveproduktion, men i år blev det istället semester och det kändes helt rätt.

”Men vad har du gjort hel semestern?” är konstigt nog en återkommande fråga från undrande vänner och bekanta. Gjort? Jag har haft semester! Jag har försökt att vara så mycket som möjligt och låta bli att göra. Att vara för mig är att bada, sola, plocka svamp, läsa, promenera med hundarna och att tänka. Om jag har ”gjort” något varje dag så har det varit att laga mat, rensa ogräs, grilla, träna eller umgås med människor. Visst hade jag precis som de flesta av oss tänkt att göra massor under semestern också – som att hinna måla staketet, att yoga varje morgon, meditera och läsa ut alla de där faktaböckerna jag inte hunnit under terminen – saker som helt enkelt fick stå åt sidan för att bara vara.

Nästan med en släng av ett vemod återvänder jag till arbete och vardag. Men utvilad, stark och glad. Och hösten kommer att innehålla många spännande saker som ett nytt MBJ-projekt, en ny uppstart av webbkursen med hållbar viktminskning med ACT, en ny e-utbildning på gång och utbildning för dig som vill bli Lic. Stresscoach. Framför allt är mitt mål att utveckla bloggen med ännu fler gratis redskap för dig som vill lära dig mer om mindfulness, hantera din stress eller må bättre. Tack för en skön sommar och välkommen till en spännande ny termin.
14702373257072016-07-20 13.14.43 2016-07-20 13.23.20 2016-07-22 06.04.25 2016-07-22 06.07.04

Slut fred med maten och vikten en gång för alla – på Kreta i höst.

Dags att redan nu tänka på hösten? Jajamensan. Nu har du möjlighet att boka in dig på en unik resa till Kreta – för att förlänga sommaren OCH samtidigt ta itu med din vikt en gång för alla.

Anna Hallén och jag slår ihop vår kompetens och gör en efterfrågad vecka mellan den 6-13 oktober då vi helt fokuserar på hållbar viktminskning.  

Anna berättar hur det kommer sig att det är så svårt att gå ned i vikt, vad kroppen behöver för att släppa taget om envisa kilon och hur du både kan njuta av mat och samtidigt gå ned i vikt. Jag berättar för dig hur det kommer sig att du inte gör som du har bestämt dig för, varför du saboterar för dig själv och hur du hanterar ditt sötsug.  Det ska vara lätt att må bra och du ska slippa fundera på maten och vikten och istället göra saker som är viktigt för dig i livet. Tillsammans hjälps vi även åt att stressa ned genom ACT, mindfulness, yoga och medicinsk yoga.

Men du – du måste anmäla dig bums! Vi gör små exklusiva resor och det är först till kvarn som gäller.  Ta med livskamraten, vännen eller kom själv.

Läs mer och boka

DSC00478DSC00727IMG_20160516_152750DSC00712DSC00431