Lucka 23 – själsfrid

Du behöver inte tro på att vi människor har en själ för att förstå ordet själsfrid. Ordet själ är en översättning av det hebreiska ordet nẹfesh och som bokstavligen betyder ”en varelse som andas”. Grekerna var de som skapade filosofin om en dualism, det vill säga att vi människor både har en kropp och en själ och de använde ordet psykhẹ̄ som betyder ”en levande varelse”. För att läsa vidare behöver du inte utgå ifrån att vi alla människor har en själ, för syftet är inte att diskutera religion eller filosofi. Under mina yogaklasser händer det att jag använder ordet själ för att hjälpa människor att komma i kontakt med sitt inre. Jag vägleder mina deltagare i att ta kontakt med hjärtat eller lyssna på sin själ. Utan att veta om de tror att vi kan prata med vårt hjärta eller ha en själ som har en egen vilja, blir det en enkel symbolik för att stanna upp och känna efter.

Att ha själsfrid är just att stanna upp, känna efter och skapa fred med det du känner. För många är det en känsla av lugn och harmoni. Jag vill också påstå att det är en process. Det är möjligt att i stunder av stress, obehag eller smärta kunna skapa själsfrid. Du slåss inte med det du känner, du tar hand om det och det är en aktiv handling som du väljer att göra.

När jag var i slutskedet med att skriva boken – Konsten att vara självsnäll, började tröttheten komma ikapp mig. Jag hade en deadline med förlaget och tiden började rinna iväg. För att hinna skriva färdigt, använde jag varje ledig stund till att läsa, skriva och fundera kring mitt manus. Det innebar att jag sköt viktiga saker som att ta hand om min hälsa på framtiden. Min inre kritiker kom och knackade på dörren och ifrågasatte hur jag kunde sitta där och skriva en bok om att vara självsnäll, när jag samtidigt inte lyssnade på mina egna behov av vila och återhämtning. I just den stunden var det som om allt arbete med min självsnällhet landade i en viktig insikt. Självsnällhet är inte något du behöver bevisa genom att varje dag göra sunda val för dig själv både i nuet och på lång sikt, självsnällhet är att möta sig själv, där du är, med en omtänksamhet. Just nu ser mitt liv ut så här och det är okej. Det är inte som jag önskar att det vore och när det finns möjlighet kommer jag göra andra val. Idag är jag trött och väljer att arbeta trots det. Och med den insikten följde en känsla av frid. Jag krigade inte med min trötthet eller med min kritiker, jag jobbade med boken vid sidan om dem. 

Själsfrid kommer ur att kunna möta det som skaver inom oss med en värme och omtänksamhet. Du behöver inte tycka om det som skaver, du behöver inte vara stolt över dina val eller ens förstå varför du gjort som du gjort. Du sluter upp vid din egen sida, tar din inre kritiker i famnen och låter allting vara som det är en stund. Kanske är du ledsen, kanske känner du skam eller kanske är du orolig. Det är okej, du finns där för dig själv och du vill dig själv väl. Låt det vara så och lägg ned stridsyxan. Just i den här stunden kan du vila i dig själv.

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *