Vägen till att älska och acceptera sin egen kropp

Att älska sin egen kropp borde vara lika naturligt som att älska sina barn eller sin livskamrat. Det är din kropp och den ger dig njutning, den tar dig framåt, den uttrycker känslor och berättar för dig hur du mår. Den är helt enkelt fantastisk. Och trots det står du framför spegeln och tänker elaka saker om den. Trots allt gott den gör för dig så gömmer du den i stora plagg, skäms över den eller till och med hatar den för att den inte ser ut som kropparna i tidningen eller på teve. Tänk om du sa samma sak till dina barn eller din bästa vän, som du säger om din egen kropp? Hur skulle de känna och må då? Antagligen precis på samma sätt som du mår när du hackar på dig själv för att din egen kropp inte ser ut som du vill att den ska göra.

Att banta eller att acceptera
Så du börjar din dag med att bestämma dig för att träna eller banta. Sen ställer du dig på vågen och besvikelsen över den siffran du ser gör att du helst vill rusa till Pressbyrån och köpa en påse smågodis att trösta dig med. Men tänk om vi för ett ögonblick bara ska stanna upp innan du kliver upp på vågen och se vad det är du gör.

Din längtan efter att vara smal/vältränad/snygg/ung står för en längtan efter att vara omtyckt, beundrad och älskad. Du har villigt accepterat en ytlig syn som finns i vårt samhälle om hur man ska se ut för att vara lycklig. Den ytliga bilden är en lögn. Precis som om jag sa till dig att ”För att bli riktigt lycklig och framgångsrik behöver du jobba som tandläkare.” Vissa tandläkare är lyckliga och framgångsrika, men troligen beror det inte på att de är tandläkare utan på andra saker i deras liv. Men det vore ju enorm larvigt om alla helt plötsligt började plugga till eller jobba som tandläkare. Bara för att de hade gått på min lögn.

Ett första steg mot att älska din egna kropp är att se igenom den ytliga lögnen om att smal är lika med lycklig. Stanna upp och se till vad som gör dig lycklig just nu – inte imorgon eller om tre månader eller när du vinner på lotto – utan nu.

Tänk om du skulle acceptera din kropp som den ser ut just nu – vad skulle hända då? Hur skulle du må? Hur skulle ditt liv se ut?

vacker

Många mål på vägen
Mitt Bästa Jag kanske inte behöver handla om att gå ned i vikt, bli muskulös eller snyggare – Mitt Bästa Jag kanske kan få handla om att älska och acceptera din kropp och jobba med att vara lycklig nu. För om du älskade och accepterade din kropp precis som den är kanske du skulle välja helt andra träningsformer, kanske du inte skulle ha samma behov av att tröstäta, kanske du skulle kunna ha lättare att koppla av och vara mindre stressad.

Men den kärleken är ingenting vi får bara vi beslutar oss för det. Men vi kan besluta oss för att i detta nu börja arbeta mot att acceptera och älska oss själva som vi är. Och se att det också är ett långsiktigt mål, som består av flera små delmål.

1. Börja först och främst med att skriva ned de saker som gör dig glad just nu. Lyckan finns inte bakom hörnet – den finns i just detta ögonblick. Små ting som kan få ditt hjärta att le. Se till att de finns med i din vardag – varje dag.

2. Sen skriver du ned de saker som du hindrar dig att göra för att du inte känner dig tillräckligt fin. Som att dejta, att träna på gym, att söka nytt jobb, att köpa snygga underkläder. Dessa saker blir dina delmål. Öva dig i att göra alla de där sakerna som du hela tiden skjuter framför dig.

3. Ta hand om din smärta. Det gör ont att inte älska sin egen kropp. Det värker i hjärtat när du tänker elaka tankar om dig själv eller tror att andra bedömer ditt utseende. Det ligger mycket skamkänslor i det, som vi ofta försöker gömma undan. Ta hand om dessa känslor. Prata med någon om dem, skriv ned dem, möt dig själv och din smärta i meditationen. Genom att våga se det som gör ont och förlåta dig själv för alla elaka ord är du ett steg närmare att älska och acceptera dig själv.

Andra saker som kan bli till dina delmål:

  • Köpa kläder som du är snygg i just nu och göra dig av med alla kläder-som-jag-kan-ha-när-jag-blir-smal-någon-gång.
  • Pröva göra nya saker med din kropp – som att gå på ett helt nytt träningspass, rida, lära dig en ny dans, älska på en ovanlig plats, leka, spela teater, lära dig att gå på händer.
  • Öva dig i att berätta för dig själv vad din kropp har för bra egenskaper istället för hur den ser ut. Som att jag har starka vader, jag är vig, jag är snabb, jag är kramgo, jag är len, jag luktar gott, jag kan sitta i lotusställning osv.
  • Ställ undan vågen!
  • Öva dig i att ta emot smek och massage. Smörj in din egen kropp, gå på massage, koncentrera dig på vad huden säger istället för att tänka på hur du måste kännas eller upplevas att ta på.
  • Sluta banta omedelbart – hjälp dig själv istället till livslånga sunda vanor.

vacker

Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *