Lucka 10 – en mindful jul

Ibland minns jag min barndomsjul. Julen som luktar hembakade pepparkakor, glittrar av pynt och inslagna paket och där alla är rödkindade och pirrigt förväntansfulla. Hjärtat svällde bakom revbenen när jag tänker tillbaka på det dignande julbordet och den spännande känslan att veta att tomten kommer om en liten stund. Med åldern upptäckte jag att julstämningen inte kommer gratis. Om jag vill ha min barndomsjul tillbaka, precis så där charmig som den är när Ernst julpysslar i tv då måste jag själv ordna det. Just därför hände det något med mig varenda december – jag drabbades av julhysteri! I jakten på den försvunna barndomsjulen pyntade, pysslade, städade och bakade jag tills jag kände att mina kinder blev röda av stress istället för av pirrig förväntan.

Vi föds mindfula
Känner du igen dig? Strävan efter den där stämningsfulla julen gör att du stressar runt i affärer och på adventsfika till mostrarna och glömmer helt bort att njuta av ögonblicket. Din barndomsjul var speciell för du var närvarande i nuet. Som alla barn, tillät du dig att glädjas av att baka pepparkakor, utan att tänka på vad du måste hinna göra imorgon efter jobbet. Vi föds mindfula. När vi växer upp glömmer vi bort konsten att bara vara.

Sedan många år tillbaka har jag använt mindfulness som ett redskap för att njuta av ögonblicket. Det har gjort mig mer närvarande och mindre stressad och med enkla övningar hittar jag till vardagsglädjen i stunden.

Vill du också ha en mindful jul i år? Det är inte så svårt som det låter, du behöver bara påminna dig själv om en kunskap du hade som barn. Bestäm dig för att ge dig själv mindfulness i julklapp, så börjar vi nu.

Vägen till en mindful jul
Ge först ditt vuxna jag lite uppmärksamhet, så slipper det ta lika mycket fokus av dig sedan. Genom att skriva en lista på allt du måste hinna göra innan dopparedagen, får du alla måsten ur huvudet och kan lättare njuta av ögonblicket. Bra! Nu stryker du en femtedel av alla måsten från din lista. Nästa steg är att dela ut en tredjedel av alla måsten till andra i familjen eller i din omgivning. Maken får köpa svärmors present i år och julbordet får bli ett knytkalas. Släpp på kontrollen och frigör tid till dina mindfulnessövningar.

Det är inte svårt att vara mindful, det är svårt att komma ihåg att vara det. Välj ut en slät liten sten, en knapp eller något annat litet föremål som du lägger i din ficka. Det föremålet är din mementovän. Memento är latin och betyder påminnelse. Varje gång du känner din mementovän i fickan blir du påmind om att sänka axlarna, dra ett djupt andetag och vara i din kropp i stunden ett litet ögonblick.

Välj sedan ut en stund under dagen då du får möjlighet att öva mindfulness genom meditation. Genom att unna dig fem minuter, några gånger under veckan kommer du snart att känna dig mindre stressad och mer närvarande.

Att öva dig i att vara närvarande och njuta mer av ögonblicket kommer att bli den bästa julklappen till dig själv. 

En enkel mindfulnessövning
Sätt dig eller lägg dig bekvämt och avslappnat. Stanna några minuter vid varje steg som följer i din mindfulnessmeditation.

  1. Börja med att lägga märket till vad som händer inom dig. Vilka tankar har du? Vilka känslor upplever du? Om det är möjligt – bara iaktta dem, utan att döma dem.
  2. Flytta sedan din uppmärksamhet till din andning. Utan att påverka din andning känner du efter hur andetagen känns i din kropp. Stanna kvar med fokus i andetagen en stund och varje gång tankarna far i väg åt ett annat håll, vilket de gör då och då, tar du varsamt tillbaka dem till dina andetag.
  3. Nu väljer du att använda dina andetag till att andas in en känsla du uppleva och andas ut en känsla du inte vill ha i ditt medvetande. Tänk i takt med dina andetag till exempel: ”Jag andas in lugn och jag andas ut stress”. Upprepa detta under några minuter.
  4. Innan du avslutar din övning. Dra tre djupa andetag och tacka dig själv för att du tog dig tiden att öva mindfulness.
Facebooktwittermailby feather
Facebooktwitterrssyoutubeinstagramby feather
Taggat , , , , , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *